Hoppa till huvudinnehåll

"Takraset bör utredas som mord"

Blomhavet utanför olycksplatsen fortsatte att växa på lördagen Bild: AFP / Lehtikuva maxima

På lördagskvällen hade antalet dödsoffer efter den förödande byggnadskollapsen i Riga i torsdags stigit till 54. Över 10 personer saknas ännu.

Det är fortfarande oklart varför taket på stormarknaden rasade in, och lettiska myndigheter har startat en brottsutredning.

Lettlands president Andris Berzins sade på lördagen att han tycker att myndigheterna ska sköta utredningen av händelsen som en mordutredning. Enligt presidenten mördades flera försvarslösa människor när taket rasade in.

16 barn förlorade åtminstone en förälder i olyckan. Tre barn miste båda sina föräldrar.

Räddningsarbetet framskrider mycket långsamt, eftersom risken för nya ras är stor. På lördagseftermiddagen rasade ytterligare en del av taket in, men ingen skadades. Enligt lettiska myndigheter är hela konstruktionen mycket instabil.

Torsdagens byggnadskollaps var den värsta olyckan i de baltiska staterna sedan sovjettiden, vid sidan om Estoniahaveriet 1994 då 825 människor drunknade.

Lettland har utlyst tre dagars landssorg från och med lördag. Blomhavet utanför olycksplatsen fortsatte att växa på lördagen när människor kom för att hedra offren.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes