Hoppa till huvudinnehåll

Våldsdrabbade Honduras väljer president

Presidentkandidaten Xiomara Castro i Honduras
Xiomara Castro Presidentkandidaten Xiomara Castro i Honduras Bild: EPA/GUSTAVO AMADOR xiomara castro

I Honduras i Centralamerika är det president- och parlamentsval i dag. Det är det första valet efter militärkuppen 2009 där president Manuel Zelaya störtades.

De två huvudmotståndarna i presidentvalet är Zelayas fru, Xiomara Castro (54 år) från vänsterpartiet Libre och högermannen Juan Orlando Hernandez (45) från det regerande Partido Nacional. I den senaste mätningen vägde det nästan jämnt mellan båda – stödet för Castro var 27 procent, och för Hernandez 28 procent.

En seger för Castro skulle innebära att Latinamerika får ännu en kvinnlig statschef, och dessutom ett brott med mer än 100 år av tvåpartisystem. Sedan 1902 har Honduras styrts av något av de två konservativa partierna Partido Nacional och Partido Liberal, med avbrott för perioder av militärt styre.

Castro har under valrörelsen utlovat bättre levnadsförhållanden, medan Hernandez främst har talat för lag och ordning – två frågor som berör största delen av landets 8,5 miljoner invånare.

Honduras är ett av Latinamerikas fattigaste länder, och de senaste åren har förhållandena försämrats ytterligare. I dag lever 43 procent av befolkningen på mindre än 350 dollar om dagen, mot 28 procent år 2008.

Landet är också centrum för kokaintrafiken från Sydamerika till USA, och antalet mord är det högsta i världen – 85 per 100 000 invånare.

Runt 250 internationella observatörer ska övervaka valet.

I enlighet med grundlagen ordnas ingen andra omgång. Den kandidat som fått flest röster vinner, och ett mycket jämnt eller oklart resultat kan öppna för oroligheter. En valdomstol avgör om en andra rösträkning krävs.

I valet väljs också 128 kongressledamöter samt nästan 300 borgmästare.

Läs också