Hoppa till huvudinnehåll

Förändringar på etnografiska museer i Stockholm

Medelhavsmuseet i Stockholm
Medelhavsmuseet i Stockholm. Medelhavsmuseet i Stockholm Bild: Foto: Karl Zetterström Östasiatiska Museet medelhavsmuseet i stockholm

Etnografiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm hör båda två till de så kallade Världskulturmuseerna - museer som den svenska staten bekostar. Vid dem pågår som bäst omvandlingsprocesser, både rent fysiskt och mentalt.

På Etnografiska kan man bland annat se utställningen Med världen i kappsäcken - en ovanligt omfattande utställning som svarar på frågan: Hur kommer det sig att alla föremål har kommit till museet. Och den allra senast öppnade utställningen på Etnografiska heter "Fetisch Modernity" - det är en vandringsutställning som är ett resultatet av ett samarbete mellan flera etnografiska museer i Europa. Den utställningen har ingen mindre ambition än att vara en uppgörelse med de etnografiska museernas egen roll.

Mi Wegelius har träffat Sofia Häggman, intendent vid Medelhavsmuseet och Lotten Gustafsson Reinius, som är Etnografiska museets intendent, och så här berättar Lotten Gustafsson Reinius om utställningen Fetisch Modernity och förändringsprocessen i samhället och på Etnografiska museet.

Utställningen "Fetisch Modernity" kan man se mars månad ut på Etnografiska museet i Stockholm.

Läs också