Hoppa till huvudinnehåll

Fredsmöte om Syrien i januari

Bild: SANA HANDOUT hama

Parterna i det långa inbördeskriget i Syrien kommer att samlas till en fredskonferens om två månader i Geneve. FN:s generalsekretare Ban Ki-moon meddelar att han har kallat samman den syriska regeringen och oppositionen till förhandlingsbordet den 22 januari.

Det blir första gången de krigande parterna i Syrien möts för förhandlingar om ett slut på det över 2,5 år långa inbördeskriget.

Generalsekreterare Ban talar om ett epokgörande "hoppfullt uppdrag", Mission of Hope.

Han säger att fredskonferensen om Syrien är avsedd att få ett slut på kriget som har dödat långt över 100.000 människor och drivit närmare nio miljoner människor från sina hem.

Ban riktar ett särskilt tack till Ryssland, USA och FN-sändebudet Lakhdar Brahimi för att ha arbetat fram fredskonferensen, som flera gånger har blivit fördröjd.

Häftiga strider i Damaskus förorter har krävt minst 160 döda under de två senaste dagarna. President Bashar al Assads styrkor har i månader försökt kväsa opposionens ställningar i de östra förorterna där befolkningen lider av brist på bl.a. livsmedel, vatten och mediciner.

Samtidigt rapporteras regeringsstyrkorna ha stärkt sitt grepp om staden Aleppo i norra Syrien och inlett en offensiv också mot ett område norr om huvudstaden Damaskus.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes