Hoppa till huvudinnehåll

Sluta vara snälla flickor!

Stefan Einhorn
Stefan Einhorn Bild: Yle/ Amanda Bieber snäll

Det rådet ger Stefan Einhorn, läkare, professor och författare till boken "Konsten att vara snäll"! Här talar han mest om snälla flickan-syndromet på exempelvis dagis och i skolan där det alltid varit lätt att få de små flickorna att agera ställföreträdande tanter eller lärarinnor.

- Sluta med det, säger Einhorn. Dethär handlar om falsk snällhet. När man är mesig, inte säger ifrån och när man låter sig utnyttjas. Den förordar jag inte, för dethär är inte att vara snäll på riktigt.

Det finns enligt Einhorn en form av begreppsförvirring på dethär området - att inte säga ifrån och vara en medgörlig liten flicka som blir utnyttjad Det är inte snällt för det gagnar inte hennes omgivning eller henne själv. På dagis är det enligt undersökningar absolut mest vanligt att det är de små flickorna som hjälper tanterna när det behövs.

- Det visar att man inte ännu heller har en bra syn på skillnaden mellan pojkar och flickor. Killar ska hjälpa till lika mycket som tjejerna - annars blir de uppfostrade till en könskillnad - och det är inte bra. Att vara snäll på rätt sätt handlar om att kunna hantera konflikter på ett konstruktivt sätt. Möt aggressivitet med respekt, vänlighet och tolerans - och ta inte saker personligt. Du ska sträva efter att göra gott som du också omsätter i praktiken.

- Det kräver mod och integritet för det kan behövas tuffa, obekväma och ibland impopulära beslut. Det är dethär det handlar om - när man är snäll på rätt sätt, avslutar Stefan Einhorn.

Hör mer i Pia & Peter på söndag 1.12 2013 kl. 10 - 12

Läs också

Nyligen publicerat - Vega