Hoppa till huvudinnehåll

"Snäll och stygg enligt behov"

Carola Lithén (SFP) kandiderar i Vasa valkrets.
Carola Lithén (SFP) kandiderar i Vasa valkrets. Bild: Copyright:Jan Strandstrom riksdagsval 2011

-Jag är egentligen ingen genomsnäll person utan skulle vilja vara snällare än vad folk tror om mig, åtminstone ibland. Så säger Carola Lithèn som är lärare, ordförande i kommunfullmäktige i Korsholm - och rullstolsburen. Med allt detta i bagaget är hon som klippt och skuren att fundera över begreppen snällhet kontra dumhet. Glad är jag nog, säger hon vidare, och en obotlig optimist. Livet har så mycket roligt att bjuda på - också för mig som suttit i rullstol hela mitt liv.

Innebörden i att vara snäll har enligt Lithèn ändrat sen hon var ung. Hon jobbar till vardags som lärare i psykologi och har märkt att dagens unga har en lite annan inställning då hon diskuterar med dem under lektionerna.

- När vi pratar om våra personligheter så tycker de nog att snällhet är ett positivt laddat begrepp när det gäller kompisar - men om nån annan beskriver en själv som snäll så tycker de att - jaha - då är jag alltså mesig och lättledd. Så visst är dethär området en aning paradoxalt och säger en hel del om dagens samhälle.

Lithèn har varit verksam inom politiken hela sitt vuxna liv och är idag ordförande för fullmäktige i Korsholm. Går det då att vara snäll i det politiska livet?

- Hm...nå både och...det går i vissa sammanhang men är svårare i andra. Och som kvinna i politiken så måste du skärpa din egen ton bara för att få folk att lyssna. Du är tvungen att inte vara för snäll för då noteras du många gånger inte. Så ibland måste du faktiskt kunna vara lite elak också. Men inte mot folket förstås - utan mot meningsmotsåndare och ibland de egna partikamraterna.

Carola Lithèn tar heller ingen skit när det handlar om hennes egen situation som rörelsehandikappad. Hon kör sin eldrivna rullstol obehindrat överallt och är synnerligen mobil med sin trogna kompanjon "Elvis".

- Nu för tiden har vi rörelsehindrade det ganska bra och vi möter nog en stor förståelse i samhället. Men det har tagit lång tid att nöta ned negativa attittyder och det har krävt mycket energi och hårt arbete. I det jobbet kommer man inte långt genom att vara snäll, god och glad. För att kunna kräva bättre omständigheter ute i samhället med handikappvänliga lösningar - ja då är det hårt, rakt och bestämt arbete som krävs. Och måste man vara lite elak så är jag beredd att vara det också.

Hör mera i Pia & Peter 1.12 2013 kl 10-12

Läs också

Nyligen publicerat - Vega