Hoppa till huvudinnehåll

Evijärvi gör fusionsutredning med Jakobstadsregionen

Storgatan i Jakobstad.
Arkivbild. Storgatan i Jakobstad. Bild: Yle/Roger Källman vintertrafik

Kommunfullmäktige i Evijärvi beslöt igår att göra en fusionsutredning med Jakobstadsregionens kommuner. Den andra utredningen gör Evijärvi med Kauhava och Lappajärvi. Det var ett enhälligt beslut och det är fullmäktiges ordförande Seppo Haapasuo noga med att poängtera. Men det finns villkor.

- Vi vill behålla gymnasiet och hvc-mottagningen i Evijärvi, säger Haapasuo.

I Jakobstadsregionen välkomnar man intresset från Evijärvi.

- Det är positivt och vi har gamla band till Evijärvi, säger fullmäktigeordförande Carola Sundqvist i Jakobstad. Också de andra kommunerna i Jakobstadsregionen har gett grönt ljus för Evijärvis medverkan i en fusionsutredning.

Lättare med samarbete

Precis som Sundqvist poängterar Haapasuo banden till Jakobstad. Många pendlar till staden och när man en gång valt att flytta från hemkommunen har resan oftast gått till Jakobstad där man hittat arbete och ett nytt liv. Haapasuo sticker ändå inte under stol med att många i Evijärvi också värnar självständigheten. En utredning behöver alltså inte nödvändigtvis leda till fusion. Men Haapasuo säger att det blir allt svårare att klara kostnaderna inom social- och hälsovården.

- Ingen kommun klarar ju kostnadsutvecklingen som det ser ut i dag, säger Haapasuo.

Enligt fullmäktigebeslutet i Evijärvi sattes Jakobstadsregionen på första plats. På andra plats kom en utredning med Kauhava och Lappajärvi. Fördelen med Jakobstadsregionen är storleken på den nya kommunen. Man når över 50 000 invånare och kan besluta självständigt över social- och hälsovården.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten