Hoppa till huvudinnehåll

This is f#cking Finland

Hur skall du bete dig i Finland? Vad ger dig garanterat onda ögat och vad anses total anarki? Vi har infopaketet som håller dig från knytnävar och sura kommentarer.

Turistsäsongen före jul är i full gång, och du som turist kan ha lite jobbigt att veta vad som är gängse funktion i allmänna transportmedel. Hur skall du be om hjälp, hur skall du hälsa på chauffören i spårvagnen och är lukt en person? Allt du behöver veta om allmänna fortskaffningsmedel i Finland på två minuter.

And for all the tourists out there, here is a Google translation:

How should you behave You in Finland? What gives Dej guaranteed evil eye and what is considered to be total anarchy? We have the info package that keeps you from fists and acidic comments.

The tourist season before Christmas is in full swing, and you as a tourist can have a pain to know what is the normal function of public transport. How should you ask for help, how will you greet the driver of the tram and is odor a person? Everything you need to know about public transportation in Finland in two minutes.

Compliments of Google Translate, of course.

Kommentarer

Inlagt av

Är frilansöversättare och tänkte hjälpa med översättningen:

How should you behave in Finland? What is guaranteed to get you the evil eye and what is considered total anarchy? We have an info package which will protect you from violence and bitter comments.

The pre-Christmas tourist season is in full swing, and it can be difficult for a tourist to know what is acceptable on public transport. How should you ask for help, how should you greet the tram driver of the tram, and is a smell a person? Everything you need to know about public transport in Finland in two minutes.

Inlagt av

Tack! Det här var skoj! Lite längre avsnitt och ni skulle råda bot på Lilla Onsdag-abstinensen. Men sanningen vet ni väl att är tvärtom; i publika transportmedel uppstår ibland verkligt sociala situationer som nästan påminner om anarkin där på slutet i videon.

Inlagt av

Ou komm på första sidan av reddit r/finland och r/world :D snyggt!

Inlagt av

Så sant så sant. Ännu en sak: i Helsingfors ska man absolut inte släppa ut folk som vill stiga av spåran före man själv stiger på. Tråma in bara! :D

Inlagt av

I have actually discovered that none of these (except perhaps the High-5) are true. Finns usually welcome interaction (albeit limited and discrete) in public places, and I have had no problems greeting drivers (some of them seem to really like it) or asking people for help/directions.

Inlagt av

Inte sant med att inte hälsa. De flesta förarna tycker det är synd att inte folk hälsar, bara slänger pengarna utan ögonkontakt och går sin väg. Gör spårakusken glad och säg godmorgon en dag. Bete dig som du själv vill att andra ska bete sig mot dig :) Anna hyvän kiertää med andra ord:)

Inlagt av

Bullshit! Maybe they have their own style of living, but, living in Finland for more than one year, every body has been so nice to answer my questions.

Inlagt av

Ni missade att ett grymtande ljud betyder "Ursäkta, jag skulle vilja stiga av". Eller så försöker folk bara tränga sig ut.

Inlagt av

Det här inslaget har spritts som en löpeld på sociala medier inklusive Facebook. Det är de utländska studerandena som upptäcker Svenska Yle med kommentarer som "Not only in trams!" Konkret och slagkraftigt! Bra att angripa det sociala attitydproblemet med lite humor! The way to go! :)

Inlagt av

Finnish media rules; Berätta åt alla hur hemska vi är här i Finland. Genralisera. Blir nöjd om någon utanför vårt lands gränser blir med i kören att mobba oss. Gör det med de pengar folk måste betala som skatt.
Jag ser mera attitydbroblem bland media än bland folket och ingen humor i video. Yle tycker att videon är så rolig att man måste ta det fram också i yle.fis första sida.
Lev och låt leva.

Hej trött! Jag hoppas att de flesta som ser det här klippet också ser självironin. Vi ville driva med stereotyperna som finns. Ja tycker det skulle bli en ganska tråkig video om man bara visade en massa människor som är halvtrevliga med varandra. Ja vastaus opiskelijalle: haju on myös ihminen (tarkoitamme siis, että välillä julkisessa liikenteessä matkustaa ihmisiä joilla on niin vahva haju, että se vie yhden istuinpaikan).

Inlagt av

Jag belönar denna film som den bästa dokumentären 2013 och första pris blir fem soptunnor av fem möjliga och då får man med valfri lukt

Inlagt av

Det var inte längesen då kolumnisten i HS skrev om samma ämne. Minnst en gång i vecka man får läsa motsvarande stereotypior om oss. Min kvot är full.
Är det yles upgift att svartmåla oss? Om man generaliserar människor kallar man det vanligen rasism eller natsism eller det är hat prat. Men inte då saken gäller oss.
Jag kan inte föreställa mig att median i något annat land ingenstans i världen skriver sådanana artiklar om sig själva.
Dessutom tänk om de som luktar illa och tar två platser är människorna utan bostad, är det lustig?

Inlagt av

All I can say is that I have lived here for years and really even if sometimes Finns seem nice or reserved, they are at least not as posh as Swedes who (maybe due to the fact that their royalty is French)who believe that they are above their neighbors... So long live Finland

Inlagt av

BBC hade före olympiaden i London 2012 helt liknande "info" på deras websidor, om London och engelsmän överlag. Den var också prima;)

Inlagt av

Yep and everything is allright in sweden, nobody burns cars there and u have only nice places there like rinkeby, malmö, rosengård etc. Jep sweden is heaven :D

Jag tycker att det är ganska stor skillnad mellan självironi och rasism. Exempelvis så driver vi ju med oss själva här, och inte med något annat folk som vi uppfattar som "de". Och jag tror nog att man i de flesta länder vågar driva med sina egna stereotyper. Men, jag skulle gärna höra hurdant innehåll du skulle vilja se oss göra!

Nyligen publicerat - X3M

 • KAJ hyllar hålan

  Humorgruppen KAJ:s nya låt hyllar det lilla bysamhället.

  Humorgruppen KAJ:s nya låt hyllar det lilla bysamhället - en plats där man lär sig att vara stolt över de små sakerna.

 • Filmrecension: Nytt stjärnskott i adrenalinstinn förortsskildring

  Inhemsk förortsskildring om våldets kretslopp.

  Förortsskildringar riskerar ofta att stanna vid ett bekräftande av fördomar och stereotypier, men enligt Silja Sahlgren-Fodstad klarar veckans premiär hoppet över de största fallgroparna. Om än med darr på ribban.

 • Filmrecension: Mark Wahlberg och Kurt Russell på djupt vatten

  Stor oljekatastrof blev storskalig katastroffilm.

  I april 2010 inträffade en explosion ombord på en oljeplattform i den Mexikanska golfen. Innan man lyckades få bukt med katastrofen hade närmare 5 miljoner fat olja runnit ut i vattnet. Vad var det som hände?