Hoppa till huvudinnehåll

Ingå vill utreda tre fusionsalternativ

Det så kallade Porkala-alternativet är ett tre alternativ Ingå vill utreda. Bild: Yle porkala-alternativet

Ingå vill utreda tre olika fusionsalternativ. Det beslöt kommunfullmäktige i Ingå igår (25.11) efter omröstning.

Enligt finansministeriet ska kommunerna inom november ge det alternativ man i första hand vill utreda. Men Ingå valde att gå sin egen väg i den här frågan och ändrade också beredningsförslaget om att Ingå i första hand skulle utreda Porkala-alternativet.

Det så kallade Porkala-alternativet innefattar Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt. Kommunen vill nu liksom Hangö, utreda en storkommun från Lojo till Hangö. Det tredje jämbördiga alternativet är Ingå-Raseborg-Hangö.

Fullmäktiges ordförande SFP:s Kristian Westerholm säger att fullmäktige anser att det är möjligt att låta bli att prioritera de utredningsalternativen.

- Vi tyckte att frågorna finansministeriet ställt till kommunerna inte är helt entydiga. Vi tycker att man kan tolka frågorna också som så, att man kan ställa flera alternativt jämbördiga, säger Westerholm.

Väntar på finansministeriet

Han säger att Ingå nu utväntar finansministeriets svar på sitt förslag, men att man givetvis också väntar på de andra kommunernas reaktioner.

- De hänger ju nog på kommunernas vilja om de här utredningarna blir av. Och min personliga uppfattning är att de små kommunerna nog får finna sig i vilken åsikt de här större centralorterna har, säger Westerholm och konstaterar att han inte tror att till exempel Kyrkslätt kan mot sin vilja tvingas utreda med Ingå.

- Inte tror jag att Lojo eller Raseborg heller kan tvingas att utreda med Ingå om de inte vill, säger Kristian Westerholm.

Kommunstyrelsen hade föreslagit att Ingå skulle i första hand utreda det så kallade Porkala-alternativet, i andra och tredje hand de två andra alternativ.

Fullmäktige fattade beslutet efter omröstning där röstningssiffrorna blev 16-11. SFP-blocket tillsammans med samlingspartisten Hannu Pesonen och sannfinländaren Joni Ikonen röstade mot styrelsens förslag.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland