Hoppa till huvudinnehåll

Konkurrensen från filmtjänster på nätet oroar inte

Mirika Laurila, avdelningschef för hem och underhållning vid Anttila säger att de fortfarande säljer filmer. Bild: Yle/Sarah Groop topten

Hur folk ser på tv och film har förändrats. Trots att filmtjänster på nätet växer på marknaden känner sig varken dvd-försäljare eller inhemska tv-tjänstleverantörer hotade.

Vi kollade med några förbipasserande i Vasa om de fortfarande köper dvd-filmer eller om de ser på film på annat sätt.

Henry Eriksson. Bild: Yle/Sarah Groop dvdfilmer

- Någon gång har jag handlat filmer åt pappa till jul, men sällan för eget bruk. Jag tycker att utbudet på tv är rätt så bra och sedan finns det Netflix och motsvarande tjänster man kan använda, säger Henry Eriksson.

En bit därifrån promenerar Sofia Brännäs. Hon handlar inte heller dvd-filmer.

Sofia Brännäs. Bild: Yle/Sarah Groop sofia brännäs

- Förr köpte jag ofta dvd-filmer, men jag tycker det är bortkastade pengar eftersom de kommer tidigt ut på internet och rätt så tidigt på tv. Någon gång kan jag köpa en dvd-film i julklapp om jag hittar en film som passar bra till en viss person. Jag kollar oftast film via Swefilmer på internet. De har ett brett utbud.

Kristian Harju. Bild: Yle/Sarah Groop kristian harju

Alla är inte förtjusta i de olika filmtjänsterna som finns på nätet. Kristian Harju är en av dem.

- Jag har prövat att se på film via filmtjänster på nätet, men det var inte vad jag hade väntat mig. Deras utbud är dåligt. Jag ser mest filmer på tv och sedan hyr jag filmer från Makuuni eller motsvarande.

Köper folk film fortfarande?

Hur ser då dvd-försäljningen ut? Mirika Laurila är avdelningschef för hem och underhållning vid Anttila i Vasa.

- Trots att tjänster som Netflix och Viaplay har växt på marknaden så handlar folk fortfarande dvd- och Bluerayskivor.

Enligt Laurila har dvd-försäljningen minskat, men samtidigt har Bluray försäljningen ökat. Hon tror det kan bero på att prisskillnaderna mellan dvd och Bluray har minskat.

- Nu inför julen är tv-serier och boxsamlingar efterfrågade, säger Laurila.

Ser inte Netflix som konkurrent

Inte heller Mathias Norrback som är verkställlande direktör för tv-tjänsten Watson Ab är orolig över konkurrensen från filmtjänster på Internet. Watson har inlett ett samarbete med Makuuni och hyr numera ut filmer också.

Mathias Norrback. Bild: Yle/Sarah Groop watson ab

- Netflix är en stark video-on-demand-tjänst, men vi ser inte dem som en direkt konkurrent. Netflix går ut på att man har en fast månadsavgift som man betalar oberoende hur mycket man ser på film. Vi får filmerna snabbare och kan erbjuda inhemska filmer.

Enligt Norrback har konsumenternas sätt att se på tv ändrats. Ungefär 40 procent ser på tv-program i efterhand och 40 procent ser på programmen via något annat än själva tv-apparaten.

Sarah Groop

Läs också