Hoppa till huvudinnehåll

Sargat Dortmund piskat att vinna

"Den gula väggen"
"Den gula väggen" Bild: EPA / Federico Gambarini borussia dortmund

Borussia Dortmund är i desperat behov av en seger över Napoli i Champions League i fotboll. Dortmund är trea i gruppen och endast en seger duger i kväll på Westfalenstadion.

Napoli har det avsevärt bättre förspänt. Inte minst tack vare 2-1-hemmasegern över Dortmund under öppningsomgången. Napoli är tvåa i gruppen och har tre poäng till godo på Dortmund. I och med att inbördes matcherna är utslagsgivande vid lika poäng så säkrar Napoli avancemang ifall man når oavgjort i kväll.

Matchen mellan Napoli och Dortmund den 18 september var högdramatisk. Gonzalo Higuain förde Napoli upp i en 1-0-ledning efter en halv timmes spel. Dortmunds tränare Jürgen Klopp blev utvisad efter baklängesmålet på grund av protester mot att Neven Subotic inte hade fått gå in på planen efter att han behandlats av gästernas lagläkare.

Ont blev värre för Dortmund i slutet av första halvleken då målvakten Roman Weidenfeller blev utvisad. Napoli kunde dra nytta av det numerära överläget i andra halvleken och Lorenzo Insigne gjorde 2-0 via en frispark. Dortmund reducerade i slutminuterna till 1-2 efter ett självmål av Camilo Zúñiga.Backlinjen ett orosmoment för Dortmund

Ett stort frågetecken inför kvällens match är Dortmunds backlinje. De gulsvarta saknar mittbackarna Mats Hummels och Neven Subotic samt vänsterbacken Marcel Schmelzer. Dessutom är högerbacken Lukas Piszczek konvalescent.

Avbräcken var så stora att Dortmund förra veckan var tvungen att teckna kontrakt med Manuel Friedrich. Den 34-årige Friedrich hade inte spelat en enda match i höst men gick ändå rakt in i startelvan i lördags då Dortmund förlorade med 0-3 mot Bayern München i toppmötet i Bundesligan. Friedrich är inte aktuell för kvällens match eftersom han inte finns på den spelarlista som Dortmund anmälde till Champions League.

Också Napoli har skadebekymmer. Den offensiva mittfältaren Marek Hamsik haltade av planen under lördagens 0-1-förlust mot Parma och han är inte tillgänglig i kväll. Mittfältarna Camilo Zúñiga och Giandomenico Mesto går också skadade.

Knackiga formkurvor

Varken Dortmund eller Napoli har rosat marknaden på sistone. Förlusten mot Bayern München var Dortmunds tredje i svit och det var första gången sedan 2010 som den tyska storklubben åkt på tre nederlag i rad.

Också Napoli har haft det tungt. Förlusten i lördags mot Parma var den första nollpoängaren på hemmaplan på nästan ett år och den andra i rad i Serie A. Förlusterna har betytt att Napoli tappat sex poäng till ledande Juventus i täten av Serie A.

Sannolika startelvor:
Dortmund (4-2-3-1): Roman Weidenfeller; Erik Durm, Sokratis Papasthopoulos, Sebastian Kehl, Kevin Grosskreutz; Sven Bender, Nuri Sahin; Marco Reus, Henrikh Mkhitaryan, Jakub Blaszczykowski; Robert Lewandowski.
Napoli (4-2-3-1): Pepe Reina; Pablo Armero, Raul Albiol, Federico Fernandez, Christian Maggio; Gökhan Inler, Valon Behrami; Lorenzo Insigne, Goran Pandev, Jose Callejon; Gonzalo Higuain.

Champions League i kväll:

Grupp E
Steaua Bukarest - Schalke
Basel - Chelsea

Chelsea 4 3 0 1 11- 2 9
Schalke 4 2 0 2 4- 6 6
Basel 4 1 2 1 4- 4 5
Steaua Bukarest 4 0 2 2 2- 9 2

Sista gruppspelsomgången: Schalke-Basel, Chelsea-Steaua Bukarest

Grupp F
Arsenal - Marseille
Dortmund - Napoli kl. 21.35 TV2, Yle HD och Yle Arenan

Arsenal 4 3 0 1 6- 3 9
Napoli 4 3 0 1 7- 6 9
Dortmund 4 2 0 2 6- 4 6
Marseille 4 0 0 4 4-10 0

Sista gruppspelsomgången: Marseille-Dortmund, Napoli-Arsenal

Grupp G
Zenit - Atletico Madrid
Porto - Austria Wien

Atletico Madrid 4 4 0 0 12- 2 12
Zenit 4 1 2 1 3- 4 5
Porto 4 1 1 2 3- 4 4
Austria Wien 4 0 1 3 0- 8 1

Sista gruppspelsomgången: Austria Wien-Zenit, Atletico Madrid-Porto

Grupp H
Celtic - Milan
Ajax - Barcelona

Barcelona 4 3 1 0 9- 2 10
Milan 4 1 2 1 5- 5 5
Ajax 4 1 1 2 3- 7 4
Celtic 4 1 0 3 2- 5 3

Sista gruppspelsomgången: Milan-Ajax, Barcelona-Celtic

Läs också

Nyligen publicerat - Sport