Hoppa till huvudinnehåll

Vill du hjälpa?

Bild: Yle/Arja Lento
Bild: Yle/Arja Lento Bild: Yle/Arja Lento present

En biobiljett, en liten leksak eller ett nytt mjukisdjur kan betyda allt för ett barn som kanske annars inte får några paket till jul. Insamlingar för mindre bemedlade barn och åldringar startar denhär veckan på Kimitoön.

Nytt för i år är att julgranar med uppgifter om barn som kan behöva en extra julklapp finns både i Kimitos och Dalsbruks bibliotek. Förra året fanns det en välgörenhetsgran bara i Kimito biblioteket.

Åldringar får också hjälp

I Dalsbruks bibliotek samlas i år också matkassar som kommer att delas ut åt mindre bemedlade åldringar i kommunen.

Matkassarna är Röda korsets idé och målet enligt Annalena Sjöblom, ordförande för Dragsfjärds avdelning, är att få ihop åtminstone tio kassar med förnödenheter. Till exempel kan man hämta kaffe, risgryn, tvättmedel eller annat som håller och kan tänkas vara välkommet inför jul.

”Flicka, fyra år”

I välgörenhetsgranarna kommer det att hänga totalt cirka hundrafemtio olika kort. På korten står det antingen på svenska eller finska, ålder och kön. Den som vill köpa en julklapp åt ett barn vars familj har det kärvt tar med sig ett kort från granen och hämtar tillbaka en färdigt paketerad gåva samt kortet med uppgifter om vad paketet innehåller.

Uppgifter om innehållet behövs för att den som delar ut paketen ska kunna se till att barn i samma familj får ungefär lika värdefulla gåvor. Prismässigt kan gåvorna variera mellan ungefär tio och femtio euro. Paketen ska inte innehålla begagnat och helst inte heller ätbart.

Välgörenhetsgranen i Kimito biblioteket står redan på plats. Korten hängs upp på torsdag. Bild: Yle/Monica Forssell välgörenhetsgran

Viljan att hjälpa är stor

I fjol provade Kimitoöns socialenhet och Kimitoöns församling första gången på en så kallad välgörenhetsgran och succén var given. Korten tog slut i ett nafs och det kom in mängder av paket, berättar familjearbetare Linda Mattsson.

- Det känns verkligen fint att den hjälpande handen är så stor på vår ö. Gåvorna uppskattades mycket.

Exempel på presenter som ifjol gladde särskilt tonåringar var presentkort till den lokala kebabrestaurangen och biobiljetter.

Kommunens och församlingens uppskattning är att det finns mellan fyrtio och femtio familjer runt om i Kimitoön som behöver lite extra hjälp inför jul.

Biblioteken i Kimito och Dalsbruk är öppna enligt följande:
Kimito vardagar kl 10-18. Dalsbruk må-ons kl 9-19, to kl 12-16 och fre kl 12-19.
Korten hängs upp i granarna på torsdag den 28 november och tas bort den 13.12.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland