Hoppa till huvudinnehåll

Biskop Björn Vikström: Det mobbas inom församlingarna

Biskop Björn Vikström
Biskop Björn Vikström Bild: Yle/Anna Savonius biskopen i borgå stift john vikström

Biskop Björn Vikström medger att det finns församlingar med riktigt dåligt arbetsklimat. Samtidigt beklagar han att det verkar som om stiftet inte gör något åt saken. - Jag förstår frustrationen över att det tar länge, men jag upplever inte att ingenting görs.

Jag är knappast den ende som undrar varför de anställda i Guds hus inte mår bra i jobbet. Johannes församling i Helsingfors är inte den första och knappast den sista där konflikter uppstått.

Därför åkte jag till Borgå för att träffa den man som borde reda upp saker och ting, biskop Björn Vikström. Han medger genast att det finns församlingar med dåligt arbetsklimat, och att det också förekommer mobbning.

- I församlingen jobbar människor med det de brinner för. Man känner starkt att man själv har rätt. Då accepterar man inte att förmannen eller andra kör en annan linje.

Ska man inte vara ödmjuk, hur kan det komma sig att man tycker att man har rätt?

- Kanske en orsak är att man känner att man har ett gudomligt uppdrag. Och om andra inte förstår det så måste man tvinga igenom sin vilja.

Hur ska stiftet kunna överstiga den gudomliga viljan när ni med er auktoritet ska rensa upp?

- Det som är viktigt är att vi förhåller oss neutralt så långt det är möjligt. Att låta alla bli hörda och ge sin åsikt utan att vi har förutfattade meningar.

De som mår illa säger att det just är neutraliteten som leder till att inget görs.

- Jag förstår frustrationen över att det tar länge. Jag upplever inte att ingenting görs. En stor del av min arbetstid går åt till att hantera konflikter i församlingar. Men kyrkan fungerar inte som ett företag där ledningen kan plocka bort anställda som inte passar in. Vi har en tjänstemannalagstiftning. De anställda har rätten att inte bli godtyckligt behandlade av biskopen. Jag tror inte att någon ens vill att biskopen ska kunna ge sparken åt präster och andra som inte passar in. Vi måste följa spelreglerna och behandla alla rättvist och då tar det tid.

Men hur mycket tid finns det? Pastor Maria Sundblom Lindberg tog tjänstledigt från Johannes församling på grund av den urusla stämningen. Björn Vikström beklagar:

- Om det går så långt att de som upplevt sig trakasserade måste säga upp sitt jobb innan vi hittat en lösning - då är det ett misslyckande vad gäller mitt och domkapitlets agerande.

Den andra parten i konflikten, kaplan Fred Lindström, vill nu att biskop Björn Vikström "ryter till" så att alla accepterar det. Biskopen är försiktig:

- Det blir ju en motstridighet om man med auktoritärt maktspråk ryter till att "nu ska ni vara snälla". Det blir en slags diktatur, och det är inte trovärdigt.

Obs debatt diskuterar konflikterna inom Borgå stift på torsdag kl. 19.55 i Yle Fem. Delta i debatten på Twitter #yleobs och här på Svenska.yle.fi.