Hoppa till huvudinnehåll

Franska domstolar fattar beslut om huvudduk

Bild: EPA/IAN LANGSDON niqab

Nästan fyra år efter det att lagen som förbjuder religiösa symboler i de franska skolorna trätt i kraft, blossar debatten upp igen. På onsdag ska två olika domstolar ta ställning i fall där kvinnor med slöja och niqab överklagat den franska lagen.
Om de vinner kan den franska lagen komma att omdefinieras.

Mamman Ondine i Paris skulle dock aldrig sätta sina två barn i en skola där anställda bär slöja eller niqab.

-För det hindrar barnens möjligheter att ta del av frökens ansiktsuttryck, säger hon.

Judiske Amaury är gift med en muslimsk kvinna. Paret har en liten 3 årig dotter.

-Jag som vuxen är inte emot slöja eller niqab i sig. Men alla barn bör slippa bli påvtingade religion i skolan, tycker han.

2010 blev det förbjudet att bära religiösa symboler som muslimsk slöja eller niqab och judisk kippa i statliga skolor eller på offentliga myndigheter. Orsaken till det var att religionen inte skulle få träda in i de franska skolorna. På Paris boulevarder är det dock tillåtet att bära religiösa symboler.

Nu har debatten om slöja och niqab blossat upp igen. Under onsdagen ska inte mindre än två olika ärenden upp i olika domstolar.

På privata daghemmet Baby Loup kom en anställd dagvårdare häromåret till jobbet med slöja. Hon blev avskedad då det i daghemmets regler stod att ansiktsuttryck och kroppspråk är en viktig del i skolan. Kvinnan stämde daghemmet och en domstol klargjorde för ett tag sen att kvinnan faktiskt hade rätt att bära slöja, då daghemmet är privat. Lagen omfattar statliga skolor och daghem, inte privata, underströk man.

Men nu har i sin tur daghemmets ledning överklagat och en domstol ska under dagen avgöra vem som ska få rätt. Fransk media följer spänt utgången.

Ett annat ärende ska under dagen behandlas i Europadomstolen i Strasbourg och det berör en kvinna som vill kunna bära niqab överallt i det franska samhället. Strax efter det att förbudet mot religiösa symboler gick igenom häromåret drog kvinnan fallet till Europadomstolen.

Flera människorättssorganisationer som Amnesty International och Open Society Justice Initiative ställer sig nu på kvinnans sida. De anser att den franska lagen bland annat kränker kvinnor och att den stoppar individens rätt att uttrycka sin religiösa övertygelse.

Om Europadomstolen dömer att Frankrike brutit mot Europakonventionen kan staten få betala skadestånd. Den franska lagen kan då även komma att omdefinieras.

Många stödjer dock den franska regeringens lag.

Världsberömda feministen Annie Sugier är på väg till Europadomstolen i Strasbourg. Hon är ordförande för feministorganisationen La Ligue du droit International des femmes.

-Att bära niquab eller slöja är i praktiken ett sätt att vara underkastad och det innebär ingen frihet för kvinnan, säger Annie Sugier.

Läs också