Hoppa till huvudinnehåll

HPV-vaccinet väcker frågor om sex

Annika Forsman som är skolhälsovårdare i Mattliden har fått svara på högstadieflickornas frågor om HPV-vaccinet. Bild: Yle/Helena von Alfthan annika forsman

Två av tre elever som i Helsingforsregionen erbjudits HPV-vaccin har tagit det. I Mattliden undrar flickor som redan haft sex om de ska ta vaccinet.

- Mycket har flickorna frågat om biverkningar, att vad man får för biverkningar. Och många har förstås frågat om det där med svininfluensan, att man får väl inte narkolepsi av den, berättar Annika Forsman som är skolhälsovårdare i Mattliden.

Mattlidens flickor undrar om de kan ha sex

I Mattliden har det inte kommit så mycket frågor om vaccinet från föräldrarna. Men det finns elever som undrar om de kan ta vaccinet om de haft sex. HPV-vaccinet är effektivare om flickan tar det före sin sexdebut, men ges också åt dem som redan haft sex. Det här har lett till många frågor.

- Just det här att om man redan har haft sex, ska man ändå ta den. Och måste man avhålla sig från sex i ett år för att man har fått den här, så att man inte under tiden blir smittad, berättar Annika Forsman.

Skolhälsovårdaren brukar lugna ner flickorna med att säga de ska fortsätta som förut, och vaccinet går att ta hur som helst.

- Jag vet att det ändå är ganska få som inleder sin sexkarriär i den här åldern. Så inte brukar jag direkt säga att "nä inte får ni ha något sex". Deras personliga liv måste gå vidare som förut fast de får den här vaccinationen, de måste få sällskapa och ha pojkvänner, tycker Forsman.

Kontroversiellt vaccin går hem hos de flesta

I Mattliden har de flesta eleverna tagit emot vaccinet, en större procent än i resten av Esbo.

- Jag räknade ut att det är ungefär 80 % i den här skolan som har tagit vaccinet. Det är ganska stor procent, annars var det i Esbo som helhet 60 %, säger Annika Forsman.

I Esbo och Vanda har HPV-vaccinet getts till flickor i klasserna 8 och 9. I Vanda är andelen elever som låtit vaccinera sig högre än i Esbo, ungefär 70 %. I Helsingfors är det elever i klass 9 som fått vaccin. Där är andelen som låtit vaccinera sig 64 %, men siffror från några skolor saknas ännu.

Det är många som inte tagit vaccin, men ändå en större andel än i det svenska Österbotten där runt hälften av högstadieflickorna tackat nej till HPV-vaccinet.

Förvirrande brev cirkulerade

Skolhälsovårdare Annika Forsman i Mattliden tycker THL, Institutet för hälsa och välfärd har varit bra på att informera skolorna. Men ett brev från vaccinationsmotståndare som cirkulerade på nätet före vaccineringarna började har enligt Forsman skapat förvirring.

- Brevet som gick ut i media före det började var ganska osakligt skrivet. Det var jätteråddigt och osammanhängande, säger Annika Forsman.

HPV-vaccinet har i år tagits med i det nationella vaccinationsprogrammet, flickor i klass 9 får det först. Nästa år ska vaccinet ges till fler årskullar, och i framtiden ska eleverna få vaccinet som 11-12-åringar. HPV-vaccinet ska skydda mot papillomaviruset, som kan ge cancer i livmodershalsen.

Läs också: HPV-vaccinet delar flickornas åsikter

Läs också