Hoppa till huvudinnehåll

Ny konditionsgranskning för högstadiet i Kristinestad

Bild: Yle / Toni Pitkänen skolor

Gör en ny konditionsgranskning av högstadiet. Det tyckte en arbetsgrupp som fick i uppdrag att fundera på på svenska högstadiets framtid i Kristinestad. Gruppen överlämnade sitt förslag till stadsdirektören i måndags.

- Vi ville ha en ny konditionsgranskning för att få en chek över nuläget. Vi tror att högstadiet går att renovera och att det kanske inte är fråga om alldeles för stora renoveringar heller, säger Christina Kindt, svenska utbildningsnämndens ordförande, som satt med i arbetsgruppen.

Christina Kindt
Christina Kindt, svenska utbildningsnämndens ordförande i Kristinestad. Christina Kindt Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kindt

Arbetsgruppen föreslår att ett anslag på 25 000 euro reserveras i investeringsbudgeten för att göra en ny konditionsgranskning i början av 2014. Dessutom borde ett planeringsanslag reserveras för skissritnbingar och kostnadsförslag om det visar sig att byggnaden går att renovera.

Lågstadiet, högstadiet och gymnasiet under samma tak?

Tanken är att utrymmena ska användas så effektivt som möjligt, och arbetsgruppen är inte främmande för tanken på att även lågstadiet flyttar ihop med högstadiet och gymnasiet.

- Jag tycker inte att det alls skulle vara något dåligt alternativ att allt skulle vara under samma tak från lågstadiet till högstadiet och gymansiet. Och där skulle man för framtiden kunna tänka sig att utnyttja lärarresurserna på ett effektivt sätt, säger Kindt.

Hon tycker också att man grundligt måste fundera igenom hur det skulle gå att förverkliga.

- Det är inte något som man så där bara sätter i gång.

Ifall man konstaterar att skadorna är omfattande måste man överväga att riva de skadade delarna och högstadiet flyttar upp mer av sin verksamhet till gymnasiet.

I arbetsgruppen satt också tekniska direktören, svenska gymnasiets rektor och svenska högstadiets rektor samt tekniska nämndens ordförande.

Läs också