Hoppa till huvudinnehåll

"Ny ridå i Europa"

Medborgare i Ukraina protesterar mot landets beslut att inte förhandla med EU. Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO demonstration

Under högtidliga förhållanden i Litauens huvudstad Vilnius skulle Ukraina, Armenien, Georgien och Moldavien knyta närmare kontakt med EU. Men Ukraina och Armenien har gett upp efter hård påtryckning från Ryssland som inte vill att de här länderna närmar sig väst.

Den svenske Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark från högergruppen EPP ser en risk för en ny ridå mellan Europa och Ryssland.

- Det är ett bakslag, framför allt för Ukraina där landets ledning har sålt ut sitt eget lands välstånd och möjlighet till en rättsstat, anser Hökmark.

Han medger att det också är ett bakslag för EU som har velat utsträcka samarbetet till de här fyra länderna. Nu blir det bara Moldavien och Georgien som ingår ett avtal om närmare samarbete med EU.

- Kiev är en huvudstad där man demonstrerar för den Europeiska unionen, det har vi inte varit så vana vid, men där ser man vad det betyder, säger Hökmark.

Östligt partnerskap viktigt

Han anser att orsaken till att det har gått så här är att den ryske presidenten Putins styre har utsatt Ukraina och dess ledning för väldigt omfattande och drakoniska hot.

- Det östliga partnerskapet har varit EU:s viktigaste utrikespolitiska verktyg, säger Liisa Jaakonsaari, socialdemokrat, som sitter i Europaparlamentets utrikesutskott. Om det östliga partnerskapet krymper ihop är det ett bakslag för hela EU, Europa och till och med hela världen, anser Jaakonsaari.

Hon menar att EU för mycket hakade upp sig på den fängslade oppositionspolitikern Julia Tymosjenkos öde. Många EU-politiker krävde att Ukraina skulle frige Tymosjenko som ett villkor för att ingå ett associationsavtal med Ukraina. Jaakonsaari anser att det här vara att för långt blanda sig i ukrainsk inrikespolitisk maktkamp.

Nils Torvalds från den liberala Alde-gruppen anser för sin del att EU också kunde se sig i spegeln.

- Även om kanske 98 procent av orsakerna till misslyckandet ligger på den ryska sidan så tror jag att Europa i en del fall har varit psykologiskt oskickligt, anser Torvalds.

Han säger att EU har en benägenhet att komma viftande med pekfingret och säga hur andra ska bete sig.

- För Ryssland är det här naturligtvis speciellt svårt, tillägger Torvalds.

Gunnar Hökmark från högergruppen EPP kommer för sin del med en jämförelse från kalla krigets dagar då klyvningen av Europa var ett faktum.

- Vi ser i dag att det faller en ny ridå i Europa och där bakom finns en väv av korruption och dold maktutövning, anser Hökmark.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes