Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland: Regeringsprogram utan regering

Horst Seehofer och Angela Merkel Bild: AFP / Lehtikuva horst seehofer

Kristdemokraterna och socialdemokraterna i Tyskland har enats om ett regeringsprogram för de kommande fyra åren. Landet får dock fortfarande vänta på en regering. Socialdemokratiska partimedlemmarna ska nu godkänna eller förkasta programmet.

Mer än 17 timmar tog de sista förhandlingarna mellan de ledande kristdemokraterna och socialdemokraterna. Sammanlagt har man hittills förhandlat i fem veckor.
– Vi gick in i förhandlingarna med rätt så olika föreställningar om regeringsprogrammet. Därför har det också tagit sin lilla tid, säger förbundskansler Angela Merkel.

SPD får minimilön
Vad har man då kommit överens om? Jo, socialdemokraterna får sin minimilön på 8,50 euro i timmen, med viss fördröjning och vissa undantag. Likaså ska i Tyskland födda barn med utländska föräldrar, i framtiden få dubbelt medborgarskap. Också ett socialdemokratiskt krav.
Pensionsåldern ska i vissa fall sänkas från nuvarande 67 år. Äldre hemmamammor och låginkomsttagare ska samtidigt få höjda pensioner, bland annat. Redan nu får programmet kritik för att det inte drar upp några stora riktlinjer för framtiden, samt att det är alltför dyrt att genomföra.

CDU får nuvarande skatter
Sammanlagt räknar man med att det nu presenterade programmet kommer att medföra tilläggskostnader på minst 23 miljarder euro. Varifrån pengarna ska tas är i det här skedet oklart. Skatterna ska i alla fall inte höjas och nya skulder ska det inte heller få bli. De här två kraven har kristdemokraterna genomgående betonat i regeringsförhandlingarna.
En ny inkomstkälla, om än en rätt så liten, är vägtullarna för utländska privatbilister.

Partifolket får bestämma
Att man nu har ett program betyder ändå inte att man har en regering. Nu ska de socialdemokratiska gräsrötterna ta ställning till om man på de här villkoren kan gå med på ett regeringssamarbete med kristdemokraterna. En omröstning som egentligen kan gå hur som helst.
– Vi uppmanar våra medlemmar att säga ja till koalitionsavtalet och jag är helt övertygad om att man också kommer att göra det, säger socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel.
På SPD:s önskemål lät man ändå i dag bli att presentera de tilltänkta ministrarna. På så sätt vill man se till att partifolket tar ställning till programmet och inte till personer. Resultatet i omröstningen ska stå klart den 14 december.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes