Hoppa till huvudinnehåll

Adventsljusstake i smidesjärn

Adventstaken ytbehandlas i hög värme.
Adventsstaken ytbehandlas i hög värme. Adventstaken ytbehandlas i hög värme. Bild: YLE/Strömsö advent,adventljusstake,gjutjärn,jonathan granbacka,smide

På 1700-talet fanns det en smed i varje by, men idag kan en bra smed vara svår att hitta. I konstkvarteren i hjärtat av Joensuu hittar man till och med två smeder i samma ateljé, nämligen Sami Hyvärinen och Mikko Nousiainen. De bestämde sig för 10 år sedan att bli sin egen lyckas smed och fortfarande lyckas de leva på sitt hantverk.

Det hörs långa vägar var deras smedja ligger. Det är bara att följa ljudet av en hammare som slår mot järn. Längs väggarna ser man större och mindre föremål som har blivit till i smedjan. Det är allt från grindar och takdekorationer till krokar, ljusstakar och prydnadssaker. Strömsös Jonathan Granbacka besöker dem för att få hjälp med att smida en adventsljusstake.

Det är många skeden innan en fyrkantig järnstång blir en lövformad ljushållare. Med jämna mellanrum måste stången värmas i den 1500-gradiga ässjan. Ifall järnet är för svalt finns det risk för att det bryts. Allt arbete behövs inte göras för hand. En maskinell hammare gör grovjobbet. Den kräver ändå precision. Styrkan på hammarslagen bestäms av trycket på fotpedalen. Det mesta av smidet görs ändå för hand.

Jonathans ljusstake i gjutjärn.
Jonathans ljusstake i gjutjärn. Bild: YLE/Strömsö adventljusstake,gjutjärn,jonathan granbacka,smide,strömsö

Man kan undra hur det är möjligt att leva på traditionellt smide när det finns så mycket billigt industriellt smide i affärerna. Skillnaden kan ligga i kvalitén. Ett gott smide håller från en generation till en annan. För det andra har handsmidet ett personligt uttryck. Man kan se vem som är konstnären bakom hantverket.

Ytbehandlingen är viktig för att inte järnet ska rosta. Tjära och linolja fungerar bra, men det tar länge innan det torkar och kan kännas kladdigt. En traditionell ytbehandling för inomhusbruk är att man doppar föremålet i olja och bränner bort den i ässjan. Järnet blir svart och det kladdar inte. Grindar och föremål för utomhusbruk behandlas med het zink och målas med pulverfärg och hettas upp i ugn till 200 grader.

Elisabeth Morney

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

  En dörr är en perfekt målarduk

  Släpp loss din inre konstnär!

  En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

 • en port och dörr i trädgården

  Port och dörr till trädgård

  En port med dörr mitt i trädgården.

  Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgård till den andra.

 • Ett metallarmband skapat av fyra bottnar från dryckesburkar.

  Smycken av tomburkar och burköppnare

  Rolig återvinning av tomma aluminiumburkar.

  En helt vanlig aluminiumburk kan bli fräsiga armband. Förutom burken kan du behöva tyger, trådar och kanske lite ståltråd. Enkelt och snabbt är ett måste för alla som gillar att återanvända.

 • Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.

  Emaljera smycken med smältpulver

  Gör dina egna emaljerade smycken.

  Att emaljera med smältpulver är enkelt och snabbt och kräver inga dyra maskiner. Av en bit kopparplåt kan man forma nästan vilken figur som helst och det finns en uppsjö av färger att välja mellan.