Hoppa till huvudinnehåll

Ambassadör: Tryggt för turister i Thailand

Bild: Yle resenär

Som en följd av de senaste dagarnas demonstrationer har redan minst 23 länder, bland dem Finland, utfärdat resevarningar för Thailandresenärer. Den som har bokat en semesterresa behöver ändå inte oroa sig. Det är ändå fortfarande tryggt att resa till Thailand.

Finland ambassadör i Bangkok, Kirsti Westphalen, säger till Yle Nyheter att läget i Thailand inte är farligt för turister.
- Det är nog tryggt för turister att komma hit. De flesta turister flyger ju ändå rakt till till exempel Phuket, och där har det inte förekommit några protester.
Westphalen säger att också Bangkok är ett tryggt resmål. Trots att demonstrationerna för tillfället är ganska massiva så går det ändå fortfarande lugnt till. Turister ska ändå undvika att röra sig i områden där det demonstreras.

- Turister sticker ut ur mängden och det kan reta upp någon, säger Westphalen och berättar om en tysk journalist som råkade lite illa ut för några dagar sedan när han rörde sig bland demonstranterna. Hon säger att ambassaden noga följer med läget, och uppdaterar resemeddelandet vid behov.

Demonstrationerna stör trafiken

För turister som rör sig i Bangkok kan demonstrationerna till med problem. Trots att det bara demonstreras i vissa delar av staden, får det långtgående konsekvenser för trafiken. Trafikstockningar är vardagsmat i Bangkok, men vägspärrar och demonstrationståg förvärrar läget ytterligare.

För turisterna betyder det också att vissa kända turistattraktioner, som ligger i områden där det demonstreras mycket, nu är mycket svåra att nå. Taxir vägrar att köra in till områden där demonstrationerna pågår som mest, så den som vill ta sig fram dit får hoppa på en mopedtaxi.

Även kollektivtrafiken påverkas. Några av stationerna för Bangkoks populära Skytrain har tidvis varit stängda om demonstrationerna har varit nära ingångarna.

Instabiliteten skadar turismen

Turismen är en av Thailands viktigaste näringar, och högsäsongen är från slutet av november till mitten av januari.
Enligt thailändska myndigheter har den politiska instabiliteten redan skadat turismen. Thailands turismråd TCT beräknar att turismen i Thailand kommer att sjunka med 10 procent under årets sista kvartal jämför med i fjol.

Thailands turismmyndighet (TAT) räknar med att 300 000 turister har låtit bli att besöka Thailand nu på grund av demonstrationerna mot regeringen. Det betyder cirka 350 miljoner euro i minskade inkomster, enligt TAT.

Många turister som hade planerat att besöka Bangkok åker nu i stället till någon av turistorterna, eller väljer något annat land som resmål helt och hållet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes