Hoppa till huvudinnehåll

Gamla fönster och hus

Ta väl vara på fönstren i gamla hus.
Ta väl vara på fönstren i gamla hus. Ta väl vara på fönstren i gamla hus. Bild: YLE/Strömsö gamla hus

Förr var man mycket noggrann när man valde virke till fönster. Man valde virket redan i skogen på rot som det kallas. Virket skulle vara hårt och tätväxt, kvistfritt och kådrikt. Speciellt spröjsen var gjorda av kärnvirke, detta för att kunna ha dem så tunna som möjligt (för att få in maximalt med ljus).

Ett gammalt fönster är oftast hopsatt med olika typ av slitsar och trätappar vilket gör det möjligt att byta ut delar som gått sönder. Gamla fönster är ofta gjorda i furu och är av god kvalité. Skador som uppstått beror oftast på dåligt underhåll som t ex att kitt har lossnat och vatten kommit in mellan glas och båge. Virket har sluppit att torka ut och fått sprickor eller så har fönstren senare målats med fel typ av färg.

Det är oftast möjligt att reparera de fel som uppstått genom att skrapa, kitta och måla om, men ibland måste också någon trädel bytas ut.

Ett fönster du hittar i t ex Strömsövillan kan vara flera hundra år gammalt och med ett litet underhåll kan det gott och väl hålla lika länge till.

En fönsterkarm.
En fönsterkarm. Bild: YLE/Strömsö gamla hus

Stämningen i gamla hus ligger mycket i originalmaterialen. Profiler och fogar i trädelarna, virkestjocklek och dimensioner i paneler och golv, beslag och andra små detaljer. Jag tror att man kan säga att det lönar sig, inte bara ekonomiskt utan också på andra sätt, att ta vara på, vårda och sätta den extra möda som det kräver att låta bli att byta ut det som fungerat så länge - till dem som renoverar eller har att göra med gamla hus.

I inslaget träffar du också Mari Österblad som renoverar gamla fönster. Hennes kunder är ofta kvinnor som övertalat männen att satsa även på hushållets mjuka värden.

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.