Hoppa till huvudinnehåll

Gamla fönster och hus

Ta väl vara på fönstren i gamla hus.
Ta väl vara på fönstren i gamla hus. Ta väl vara på fönstren i gamla hus. Bild: YLE/Strömsö fönster,gamla hus,jim björni,strömsö

Förr var man mycket noggrann när man valde virke till fönster. Man valde virket redan i skogen på rot som det kallas. Virket skulle vara hårt och tätväxt, kvistfritt och kådrikt. Speciellt spröjsen var gjorda av kärnvirke, detta för att kunna ha dem så tunna som möjligt (för att få in maximalt med ljus).

Ett gammalt fönster är oftast hopsatt med olika typ av slitsar och trätappar vilket gör det möjligt att byta ut delar som gått sönder. Gamla fönster är ofta gjorda i furu och är av god kvalité. Skador som uppstått beror oftast på dåligt underhåll som t ex att kitt har lossnat och vatten kommit in mellan glas och båge. Virket har sluppit att torka ut och fått sprickor eller så har fönstren senare målats med fel typ av färg.

Det är oftast möjligt att reparera de fel som uppstått genom att skrapa, kitta och måla om, men ibland måste också någon trädel bytas ut.

Ett fönster du hittar i t ex Strömsövillan kan vara flera hundra år gammalt och med ett litet underhåll kan det gott och väl hålla lika länge till.

En fönsterkarm.
En fönsterkarm. Bild: YLE/Strömsö fönster,gamla hus,jim björni,strömsö

Stämningen i gamla hus ligger mycket i originalmaterialen. Profiler och fogar i trädelarna, virkestjocklek och dimensioner i paneler och golv, beslag och andra små detaljer. Jag tror att man kan säga att det lönar sig, inte bara ekonomiskt utan också på andra sätt, att ta vara på, vårda och sätta den extra möda som det kräver att låta bli att byta ut det som fungerat så länge - till dem som renoverar eller har att göra med gamla hus.

I inslaget träffar du också Mari Österblad som renoverar gamla fönster. Hennes kunder är ofta kvinnor som övertalat männen att satsa även på hushållets mjuka värden.

 • Dyr sportbil i Neuilly-sur-Seine

  Samhällsklassen spelar stor roll när fransmännen går till val

  Vi har besökt Frankrikes rikaste och fattigaste städer.

  Det är ett polariserat Frankrike som röstar i den första omgången i presidentvalet. Det finns stora skillnader i hur väljare från olika samhällsskikt resonerar. Vi har träffat människor i både den fattigaste och rikaste staden i Frankrike.

 • Facebook och Instagram i en iPhone

  EU försöker komma åt hatskriverier på nätet

  EU funderar på gemensamma metoder mot problemet.

  EU funderar på gemensamma metoder för att få bukt med hatskriverier och hot på nätet. Kommissionen vill att exempelvis Facebook, Twitter och internetföretaget Google ska ta en aktivare roll vid avlägsnandet av oönskat innehåll på deras webbplattformar.

 • Bildkollage av innehållet på Yle Teema i vår

  Yle Fems nya granne Teema presenterar sig

  Teema kommer med drama, dokumentärer och Rolling Stones.

  I slutet av april flyttar Yle Teema in på kanalplats fem tillsammans med Yle Fem. Det innebär bland annat att dokumentärer kring allt från rock till jazz och mode, europeiska dramaserier och Batman i original blir tillgängliga också på svenska.

 • Imatraspelarna Miikka Matikka och Ville Liukku förbereder sig inför ligapremiären i Fuengirola.

  Bobollssäsongen startade på Södermalm och fortsätter i Fuengirola

  Bobollsfolket vill göra grenen känd utanför Finland.

  Årets första bobollsligamatcher spelades i Stockholm och på söndag fortsätter säsongen i spanska Fuengirola. Twittersignaturen fullgasmedklas följde matchen i Stockholm. Kollar boboll på Zinken, frågade närmaste finne om regler, han svarade på finska, nu fattar jag absolut noll, skrev han.

Nyligen publicerat - Bygga och bo