Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkan hjälper småföretagare i nöd

Juha Hietanen är projektsekreterare för projektet stöd för småföretagare i Helsingfors. Bild: Yle juha hietanen

Den ekonomiska krisen driver många företag mot konkurs. Kyrkan söker nya vägar att hjälpa dem som råkar illa ut. Ett projekt i Helsingfors erbjuder hjälp till de mest utsatta småföretagarna.

Det är inget sammanträffande att kyrkan har inlett sin kamp för de små företagarna just i Helsingfors. När strukturomvandlingen skördar arbetsplatser runt om i landet flyttar många till huvudstaden och grundar ett företag för att klara livhanken. Kring ett av tio överlever de två första åren.

Kyrkans projekt för att stöda företagare med en till fem anställda erbjuder både konkret hjälp och andligt stöd. Många ensamma företagare har stor hjälp av en mentor eller av företagarträffar där de kan träffa andra i samma utsatta situation.

Juha Hietanen som är projektsekreterare för stödprojektet betonar att också de sociala träffarna är viktiga:

– Det är många gånger så att företagare i ett svårt läge försöker upprätthålla en positiv fasad ända till slutet. Vi vill erbjuda en öppnare atmosfär där företagarna kan vara ärliga.

Inte endast stöd och bön

Kyrkan har också konkret hjälpt skuldsatta företagare genom att förhandla med skattemyndigheterna. Ett nytt avbetalningsprogram kan förbättra många företagares möjligheter att betala försenade skatteskulder.

– Då det är fråga om verkligt krisdrabbade företagare som är överskuldsatta har de inte alltid kraft eller mod att själva ta kontakt med skattemyndigheterna. De är helt enkelt rädda att företaget snabbt skall drivas i konkurs.

Kyrkan har också förhandlat fram en speciallösning med Socialcentralen i Helsingfors. Tills vidare har den bara hjälpt en företagare, men om detta pilotförsök verkar lyckat kan det bli en modell också för andra.

– Det gäller socialt stöd som staden egentligen erbjuder privatpersoner. Det är många gånger så att de som tar kontakt med socialen och redogör för sina problem måste avstå från hela sin verksamhet. Projektet för att stöda företagare i Helsingfors har ändå skapat en öppning för företagare att få socialt lån för sin verksamhet utan att behöva lägga ner sitt företag.

Det företag som fick stöd kunde behålla sitt företag, paketera om sina lån, och har redan i ett år kämpat vidare och klarat av att betala av sina skulder enligt den nya planen.

I framtiden hoppas Juha Hietanen att kyrkan skall grunda en fond som mera systematiskt hjälpa kan företag som får tillfälliga problem.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes