Hoppa till huvudinnehåll

Läkarna är försiktiga, byråkratin långsam och tung

Bild: Tiina Karjalainen / Yle recept

De finländska läkarnas inställning till medicinsk cannabis varierar från försiktigt okunnig till kritiskt avvisande. Få vet speciellt mycket om saken. Det leder till att patienterna får jobba en hel del med att hitta en läkare som går med på att skriva ut ett cannabisrecept. Fram till för några år sedan fanns det bara en handfull sådana läkare i Finland. Nu är de lite fler, men fortfarande få. Under åren 2011-2013 ordinerade 35 läkare medicinsk cannabis.

Eija Kalso Bild: Yle/Spotlight eija kalso

Professor Eija Kalso, som leder smärtkliniken vid Helsingfors universitets centralsjukhus, är en av de läkare som talar för återhållsamhet. Hon säger att om var och varannan läkare börjar skriva ut cannabisrecept så medför det problem i längden.

-Då får vi en situation där just de patienter som inte borde använda cannabis får recept. Det är unga patienter, människor som lider av depression och ångest, samt personer med en historia av läkemedelsmissbruk, säger Kalso. Hon ser en risk för att ett rikligt användande av medicinsk cannabis kunde leda till liknande problem som de som uppstått i USA p.g.a. att läkarna är för frikostiga med opiatrecept.

-I USA dödar missbruk av receptbelagda mediciner redan flera människor än missbruk av heroin, säger Kalso. Hon medger att cannabis inte är lika beroendeframkallande som starka opiater eller tobak, och att cannabis inte heller orsakar någon risk för dödsfall vid överdos. Men:

-I problemgrupperna anser jag ändå att risken för att utveckla ett beroende är lika stor, och därför borde de skyddas för cannabis. Cannabis anses ju också vara en port till missbruk av andra mediciner, säger professor Eija Kalso.

Tidskrävande tillstånd

Efter att patienten väl har fått sitt recept på medicinsk cannabis, så går hen till ett av de fåtal apotek som säljer cannabis. Men apotekaren kan inte genast leverera patientens medicin. Först måste säkerhets- och utvecklingscentralen för läkemedelsbranschen Fimea ge ett specialtillstånd, eftersom medicinsk cannabis inte har försäljningstillstånd i Finland. Den ansökningen skickas in av apotekaren.

-Kriteriet för att bevilja specialtillstånd är att övrig medicinering inte har haft effekt, eller att man av någon orsak inte kan använda andra mediciner. Läkaren bör förklara varför det är motiverat att använda cannabis, säger direktör Erkki Palva på Fimea.

Erkki Palva Bild: Yle/Spotlight erkki palva

Efter att Fimea beviljat specialtillstånd kan apotekaren ansöka om exporttillstånd i Holland, som producerar största delen av den medicinska cannabis som konsumeras i Finland. Sen måste medicinen förstås också tullklareras. När allt detta är skött, kan patienten hämta sin medicinska cannabis på apoteket.

Om allt går som det ska, tar tillståndsruljansen ungefär en månad. Men om Fimeas handläggare inte är nöjd med läkarens motiveringar, så kan det krävas en komplettering. Den korrespondensen kan ta tid, och patienten får vänta längre på sin medicinska cannabis. Somliga patienter talar om väntetider på flera månader. Fimea försvarar sig med att väntetiden beror på att somliga läkare tar lång tid på sig för att komplettera sina motiveringar.

Konsumtionen ökar

Trots all byråkrati, brist på kunskap, misstänksamma läkare och långa väntetider så har den finländska konsumtionen av medicinsk cannabis ökat under de senaste åren. 2011 såldes 14 kg medicinsk cannabis till 48 personer. 2012 köpte 83 personer 24 kg medicinsk cannabis. Fram till 1.10 i år hade 81 personer fått specialtillstånd att köpa cannabis, och 23 kg medicinsk cannabis hade importerats till Finland.

Utöver den holländska medicinska cannabis som säljs, så finns nu också en kannabinoid-munspray till salu i de finländska apoteken. GW Pharmaceuticals och Otsuka Pharmaceuticals har ansökt om och fått försäljningstillstånd för munsprayen Sativex i största delen av Europa.

Också Finland har beviljat försäljningstillstånd för Sativex - som första kannabinoidmedicin. Tillståndet beviljades för ett år sedan, och från och med september finns Sativex också att köpa i de finländska apoteken. Sativex är godkänd för att lindra spasticitet och stelhet vid MS, och medicinen måste skrivas ut av en neurolog, eller en läkare som arbetar vid en neurologisk vårdenhet.

Bland patienterna sprider sig nu en oro för att försäljningstillståndet kommer att göra det svårare att få ren cannabisblomma, som kräver specialtillstånd. Erkki Palva bekräftar att läkarna i första hand ska ordinera mediciner som har försäljningstillstånd.

-Men det är ingen absolut automatik. Speciellt nu, när vi vet att det har varit problem med att få Sativex, kan det nog hända att det är möjligt att fortfarande få specialtillstånd, säger direktör Erkki Palva på Fimea.

Se Spotlight: Cannabis som botar? i Yle Fem, 28.11, kl. 21.30.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle