Hoppa till huvudinnehåll

Marit Björgen taggad till tusen

Marit Björgen
Marit Björgen Marit Björgen Bild: Lehtikuva 2013

Marit Björgen är redo att kämpa om segern i Ruka, i världcupen och i OS. Motivationen och orken att träna och satsa stavas Johaug.

Inledningen i världscupen var inte lyckad för Björgen men nu är hon laddad och känner sig på alla sätt i gott skick. Hon har igen tränat hårt och vill nog gärna se resultat i helgens tävlingar i Ruka.

Att hon orkar träna och satsa så stenhårt som hon gör stavas delvis Therese Johaug. Björgen har räknats som skiddrottning redan många år men i fjol blev hon ordentligt hotad av Johaug som många anser kommer att ta över titeln som världens bästa damskidåkare.

Så för att ännu kunna titulera sig världsbäst krävs en enorm satsning och det är just det som sporrar Björgen. Hon tillägger att det norska landslaget består av så många åkare som tillhör den absoluta världseliten att också det sporrar henne då hon på träningar får kämpa mot, eller med, många idrottare som alla tränar för att bli bäst i världen.

Johaugs konditionskurva pekar kraftigt uppåt och de finns de som anser att hon redan i år är favorit till många titlar. Hon är dock inte själv inne på samma linje men medger att hon nog är en av flera favoriter i år.

För henne är det viktigast att hon får vara frisk och koncentrera sig fullt på det hon gör. Om det sedan räcker till segrar eller pallplaceringar får vintern utvisa.

Polskan Justyna Kowalczyk konstaterar att hon i OS kan utmana den norska duon enbart på 10 km med klassisk teknik. Med den fria tekniken är de norska skidåkarna klart bättre, säger hon.

En skidåkare som också vill vara med i leken och kämpa om tätplaceringar och medaljer i år är Charlotte Kalla från Sverige. Hon visade goda takter i Bruksvallarna senaste veckoslut då hon vann samtliga distanser och ser fram emot veckoslutets tävlingar.

För fyra år sedan i Vancouver blev det succé för henne och svensk skidåkning och nu känns det lite på samma sätt inför vinterns OS.

Läs också