Hoppa till huvudinnehåll

Timbuktu svingar järnrör

Timbuktu blir (väldigt) politisk i Svarta Duvor & Vissna Liljor. Bild: X3M/Catariina Salo popkalaset 2012

Kartellen och Timbuktu släpper kontroversiell låt som skapar het debatt i Sverige.

... Piskan viner tills vi går passgång, dunkar Jimmie gul och blå hissa i en flaggstång.

Svarta Duvor & Vissna Liljor av Kartellen och Timbuktu är en starkt politisk låt som svingar svärd, eller snarare järnrör, åt både höger och vänster. Även om de går åt såväl Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt så lynchar de helst Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Sebbe Staxx (Kartellen) och Jimmie har otalt från tidigare, då Sebbe efter att ha twittrat om hur han ville tortera och döda partiledaren dömdes för olaga hot. Sebbe säger att han inte menade allvar med mordhotet, och verkar fortfarande inte ta det så värst hårt om man lyssnar på hans raprader i Svarta Duvor & Vissna Liljor: "... det var någonting de sa att jag mordhotat Jimmie. Heh. Sebbe fucking Staxx gör vad han vill. Så Säpo är ni med här kommer ett hot till."

Kungsgatan med Soran, hade jag varit med hade jag tagit järnröret och lagt dem i koma alla tre. Fuck SD med Jimmie i spetsen, sänker en sänker två, ja då springer nog resten.

Sebbe säger åt SVT att låten är direkt riktad mot Sverigedemokraterna, och det går nog inte att ta miste på heller.

Trots de beskrivande raderna så säger rapparen att det inte ska ses som ett direkt hot, utan ett mer metaforiskt sådant.

Jimmies stabschef Linus Bylund har också kommenterat låten.

- Det är inte så oväntat att Sebastian från Kartellen gör sånt här, men jag är lite förvånad över att Timbuktu faller till den här låga nivån, säger han till SVT.

Vad tycker du, går rapparna för långt med låttexten?

Klippet finns inte längre på svt.se 13.1.2012

Källa: PSL