Hoppa till huvudinnehåll

Unga vargar växer upp i Pöytis

Två vargar i en skog
Två vargar i en skog Bild: Yle/Mikko Nurmi miljö

En ny vargkull har observerats i Pöytis i Egentliga Finland under våren och sommaren, meddelar Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet.

Sedan är 2005 har en ny vargkull fötts varje år i Egentliga Finland. I Pöytis har man under november observerat en vargflock på fem individer. Vargkullens exakta storlek fastställs under vintern.

Förutom vargarna i Pöytis har man observerat tre vuxna vargar på Pöytis, Letalas, Virmos och Nousis område. Tidigare i år observerades en vargkull med åtta valpar i Satakuntas vargrevir på Vittis, Kumos, Kjulos och Säkyläs kommunområden. I Vittis och Kjulo har vargar rört sig nära bosättning.

Enligt den information som Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet erhållit har vargskadorna år 2013 uppgått till fyra fårfarmer i Satakunta och en i Egenetliga Finland. 55 får har mist livet i vargarnas framfart. I Satakunta finns en säker hundskada samt en sannolik.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland