Hoppa till huvudinnehåll

Bra barnböcker knastrar mellan tänderna

Barnlitteratur
Barnlitteratur Bild: Susanna Lyly språket

Bra barnböcker knastrar mellan tänderna, de har tuggmotstånd och de berör. Så har kloka barnboksvetare beskrivit det för mig och jag håller med.

Just i kväll blev godnattsagan av den knasterlösa sorten. Sådana kvällar händer det att jag somnar mitt i sagan. Jag har den fantastiska förmågan, som jag ärvt av min mor, att jag kan läsa och sova samtidigt! Jag drömmer fram intrigen som jag sedan simultantolkar till mina förundrade barn. Oftast blir intrigen betydligt mer knastrig och knasig än originalet.

Men vissa kvällar somnar jag inte alls! Det finns nämligen många väldigt bra och roliga barnböcker även i vår egen bokhylla. I veckan träffade jag barnboksvetaren Mia Österlund vid Åbo Akademi. Hon säger att också den finlandssvenska barnboken mår ypperligt i dag. Även om pekplattor och datorer konkurrerar hårt med den traditionella bilderboken, satsar man på god papperskvalitet, färgsprakande illustrationer och häftig grafik. Man leker med form och material och man vrickar och vrider på ord och formuleringar. I bästa fall blir slutresultatet ett konstnärligt litet verk som tar barnet och den vuxna läsaren på största allvar.

Vad ska censureras?

Men vad skriver vi inte om i barnböckerna? Finns det fortfarande tabuämnen, frågar jag Mia. Visst, säger hon. Sexualitet är alltid ett känsligt ämne som får mången läsare att trycka på censurknappen! Det finns också daghem som klistrat ihop några av sidorna i boken om Herr Glad. Den glada bagaren Kurt står nämligen med tobaken i munnen på ett av uppslagen. Och så har Jasons mamma Gudrun inte fått extraknäcka som nakenmodell som hon gjorde på glada 70-talet.

Veckans Familjeliv har som tema bra, dåliga och censurerade barnböcker. Vad skriver vi inte om i barnboken? Bokentusiasterna Linda Bondestam, Jenny Sylvin och Mathias Rosenlund pratar bl.a. om dessa böcker:

Mörkerboken av Hannele Mikaela Taivassalo och Lena Frölander-Ulff
Bröderna Pixon & TV:ns hemtrevliga sken av Malin Kivelä och Linda Bondestam
Bockarna Bruse på badhuset av Bjørn F Rørvik och Gry Moursund
Mannen, damen och något I magen av Kim Fuptz Aakesnon och Eva Eriksson
Adjö Herr Muffin av Ulf nilsson och Anna-Clara Tidholm
Siv sover vilse och Då Åkes mamma glömde bort av Pija Lindenbaum
Sailor och Pekka av Jochum Nordström

Böcker som tar upp svåra ämnen:

Idiot! och Lägret Av Oscar K och Dorte Karrebaek
Om detta talar man edast med kaniner av Anna Höglund
Kan man? av Petter Lidbeck och Lisen Adbåge
Dockbegravningen, Dockoperationen och Dockkalaset av Lisa Örtengren och Eva Wikander

Om man vill bekanta sig med proggoga barnböcker från 60- och 70 talet rekommenderar jag: Proggiga barnböcker - därför blev vi som vi blev av Kalle Lind. En ur vitsig genomgång av överpedagogiska böcker med och pinsamt detaljerade beskrivningar om sex, samlag, tortyr och krig. Allt tänkt för de allra minsta i familjen! Inte så konstigt att just inga av dessa barnböcker överlevde.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP