Hoppa till huvudinnehåll

Det nya Amos Anderson konstmuseet går vidare

Glaspalatsets torg ska bli ett konsttorg. Under torget ska det nya museet finnas. Bild: Amos Andersons konstmuseum amos anderson

Konstsamfundets nya storprojekt gick vidare i går på torsdag efter att fastighetsnämnden godkände tomtreservationen för ett nytt konstmuseum mitt i centrum.

Nämnden fattade beslutet enhälligt. Ärendet kan komma att behandlas i stadsstyrelsen ännu under det här året.

- Nu ska projektet gå vidare till stadsstyrelsen kanske redan före julen eller i januari och efter det behövs det en detaljplanförändring. Den uppskattas ta tre år. Så ett nytt museum ska kunna stå färdigt kanske redan under 2017, säger Pia Pakarinen (Saml.) som är ordförande i fastighetsnämnden i Helsingfors.

Konst i och under Glaspalatset

Det var tidigare i höst som Konstsamfundet avslöjade sina planer på att bygga ett nytt Amos Anderson museum i Glaspalatset och under Glaspalatsets torg. Projektet uppskattas kosta upp till 50 miljoner euro. I priset ingår bland annat byggandet av de nya underjordiska utrymmena och renoveringsarbetet av glaspalatset.

I planerna ingår också en av Centrumslingans stationer som ska byggas i samband med konstmuseets underjordiska utrymmen.

Centralt läge ska locka mera besökare

Amos Andersons nuvarande utrymmen på Georgsgatan kommer att hållas kvar. Museet har de senaste åren registrerat 30 000 till 70 000 besökare per år. Det nya museet väntas locka 100 000 besökare årligen.

Glaspalatset byggdes år 1936 för de olympiska gästerna år 1940. År 1998 grundrenoverades byggnaden och skyddades. Det nya konstmuseet kräver en förändring i den ursprungliga detaljplanen. Det här arbetet kommer staden att sätta i gång med under nästa år.

Läs också: Stadsstyrelsen vill ha nytt Amos Andersons museum
Läs också: Johansson ska leda Amos-bygget

Läs också