Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: "Svenska försvarets slagkraft utplånad"

Sverige har goda flygplan, men den övriga försvarsförmågan är det sämre ställt med. jaktplan,jas,jas-gripen

Svenska försvaret är nu i så eländigt skick, att det inte längre kan fullgöra sin uppgift. Forskaren Charly Salonius-Pasternak rekommenderar att svenskarna inleder samarbete med Finland och utreder följderna av Natomedlemskap.

Det svenska försvarets svaghet är en säkerhetsrisk för hela Östersjöområdet, konstaterar forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet. Enligt honom förmår Sverige inte längre försvara sitt territorium.

Sverige har nu sänkt försvarsanslagen till den grad, att de olika försvarsgrenarna förlorat det mesta av sin kapacitet, skriver Salonius-Pasternak i insitutets publikation.

Den svenska armén är i praktiken utraderad, till och med flottans modernaste fartyg saknar luftvärn, och också landets luftförsvar i övrigt är så gott som avskaffat. Sverige har bra stridsflygplan, men de förmår inte angripa markmål över stora avstånd, räknar Salonius-Pasternak upp.

Inkonsekvens mellan retorik och förmåga

Till följd av utvecklingen råder det nu svår inkonsekvens mellan Sveriges försvarspolitiska tänkande och den faktiska försvarsförmågan. Sverige har förbundit sig att stöda sina grannländer militärt om de utsätts för angrepp. Men Salonius-Pasternak säger att Sverige för ögonblicket har så lite soldater, att det inte kan bli tal om att skicka dem utomlands.

Sverige räknar självt alltmer med att få hjälp från utlandet, i händelse att landet angrips. Det är en ytterst riskabel politik, skriver Salonius-Pasternak. Dessutom saknar Sverige förmåga att ta emot hjälp, även om sådan står att få.

Sverige har sedan gammalt setts som en stark stabiliserande faktor i Östersjöområdet. Nu har landet i stället förvandlats till en vållare av instabilitet i säkerhets- och försvarspolitiskt hänseende, anser forskaren.

Charly Salonius-Pasternak föreslår att Sverige till att börja med ordnar med ordentlig finansiering av sin försvarsreform, och därefter inleder samtal med Finland om gemensamma försvarslösningar, åtminstone vad gäller mer kostsamma satsningar. Han föreslår att en expertgrupp gör upp en plan för ett gemensamt svensk-finskt försvar.

Salonius-Pasternak skriver också att Sverige åtminstone borde låta utreda följderna av ett eventuellt medlemskap i Nato. Finland borde i sin tur ta lärdom av Sveriges situation, menar han.

 • Mikael Forssell

  Mikael Forssell: Lycka är att göra mål

  För "Miklu" Forssell handlar fotboll om att göra mål.

  29 mål i landslaget, 30 Premier League-mål i Birmingham, 17 mål i Bundesligan, 5 ligamål för Chelsea, 21 mål på 44 matcher för HJK 2013-2014... Att göra mål har alltid varit det som färska HIFK-anfallaren Mikael ”Miklu” Forssell levt sitt fotbollsliv för.

 • En turkisk polis patrullerar med maskinpistol i regnet i Istanbul.

  Turkiet grep 1000 för kuppförsöket

  "Hemliga imamer" anklagas för att ha infiltrerat polisen.

  I Turkiet har polisen gjort de största räderna på länge mot misstänkta Gülenister. De över 1000 gripna personerna ska ha infiltrerat polisen för den terrorstämplade Gülen-rörelsens räkning.

 • Hangöby skola.

  Föräldrar i Hangöby oroliga då förskolan kan stänga

  Bildningsnämnden behandlar förslaget på torsdag (27.4).

  De svensk- och finskspråkiga förskolorna i Hangöby ser ut att försvinna. Många föräldrar reagerar på sociala medier och befarar att en nedläggning av förskolan kan vara första steget till att stänga Hangöby skola.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Utrikes