Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan - för elever med journalistiska ambitioner

Nyhetsskolan
Nyhetsskolan Bild: Yle / Anne Hämäläinen nyhetsskolan

Skulle du vilja ha mera att säga till om i nyhetsvärlden? Har du idéer kring vad man borde rapportera om? Tycker du om att jobba med text, ljud och bild? Yle lanserar nu Yle Nyhetsskolan för elever som vill testa på hur det är att jobba som journalister, på riktigt.

Från och med januari 2014 startar Yle upp det nya projektet Yle Nyhetsskolan. Målgruppen är gymnasier och yrkesskolor som vill förvandla klassrummet till en redaktion där man själva sätter nyhetsagendan. Uppdraget är att skriva artiklar, fotografera och göra inslag om sådant som intresserar och berör.

– En del har kanske följt med vårt projekt Veckans skola under det gångna året. Yle Nyhetsskolan blir en fortsättning på det här men både större och bättre, säger koordinatorn Mirjam Heir.

Skolornas nyheter kommer att publiceras och lyftas på Yles webbsidor under vårens lopp. I april ordnas en nationell nyhetsdag där skolelevernas nyheter får ordentligt med synlighet på webben, i tv och radio.

– Jag hoppas och tror på spännande avslöjanden från ungdomarnas skolverklighet och vardag. Det finns en hel del engagemang och förmåga ute i skolorna som vi vill ta vara på, säger Heir.

Mentorer till hjälp

Alla deltagande skolor tilldelas en mentor som handleder och delar med sig av sina egna erfarenheter. Som mentorer fungerar Yles erfarna redaktörer som till vardags jobbar med nyheter. En webbsida med tips och trix kommer också att fungera som stöd för både elever och lärare.

– Journalistik handlar mycket om att ta till sig information och presentera det i komprimerad och lättfattlig form. Att göra nyheter kan därför också vara ett bra sätt för eleverna att utveckla sitt språk, säger redaktionschef Jonas Jungar på Yle Nyheter.

För att vara med idirekt från början ska man ta kontakt med projektkoordinatorn Mirjam Heir och anmäla sitt intresse senast 16 december. För frågor går det också bra att ta kontakt på antingen mirjam.heir[at]yle.fi eller 0505266790.

Läs också