Hoppa till huvudinnehåll

Potatisens profil ska lyftas genom utvecklingsprojekt

Bild: Yle/ Sofi Nordmyr potatisodling

Hur kan potatisen bli en knöl att räkna med i marknadsföringen av Kristinestad? Hurudana produkter går det att förädla fram av potatis? Bland annat det ska Åsa Blomstedt fundera på i ett utvecklingsprojekt för potatisnäringen i Kristinestad som pågår fram till slutet av nästa år.

- Finns det någonting vi kunde hitta på som utgår från potatisen? Det finns så mycket annat spännande utöver att odla, packa och slussa iväg den som den är. Vi ska lite nosa runt och se vad de gör ute i världen och vad vi kan anpassa på våra förhållanden. Det är just sådana saker som projektet ska undersöka, säger Blomstedt.

Åsa Blomstedt (SFP) kandiderar i Vasa valkrets.
Åsa Blomstedt (arkivbild) Åsa Blomstedt (SFP) kandiderar i Vasa valkrets. Bild: Copyright:Jan Strandstrom åsa blomstedt
Kristinestads näringslivsbolag driver projektet som finansierats av Österbottens Förbund och regionala utvecklingsfonden inom EU. Projektet samarbetar med odlare, företagare, packerier och producentorganisationerna.

- Vi har också samarbete med folk inom matbranschen här i stan som kommer att involveras i förädlingsarbetet och eventuellt ta fram någon ny spännande maträtt eller nåt annat häftig, säger Blomstedt.

För Kristinestad som cittaslowstad är närodlat och slowfood en av grundstenarna i stadens profilering, som också kommer att synas i det här projektet.

- En av målsättningarna är att knyta ihop potatisen med slowfoodkonceptet. Vi har funderat tillsammans med några restaurangägare i stan vad vi kan göra kring potatis-slowfood och skapa ett medvetande kring det här, för potatis om någonting är ju slowfood-mat, säger Åsa Blomstedt.

I Kristinestad odlas 2375 hektar potatis. Projektet har en budget på 145 000 euro. Bland annat ska projektet ordna studieresor till olika delar av landet och även utomlands för att bekanta sig med hur man tagit vara på och lyft upp potatisnäringen där.

Dessutom kommer potatisfestivalen "Allt gott av potatis" att ordnas i Dagsmark i augusti med fokus på matpotatis. Där får man veta bland annat vilken typ av potatis som lämpar sig bäst för olika maträtter.

Läs också