Hoppa till huvudinnehåll

Ryska företag satsar allt mer i Helsingforsregionen

Mait Lukka och Katja Keinänen gör annonskampanjer för ryska företag som vill etablera sig i Finland. Bild: Yle/Helena von Alfthan rubicon

Helsingfors kan ha en framtid som Rysslands port till Europa. Ryska investeringar i regionen är fortfarande få, men växande. På Rubicon Forum träffas ryska affärsmän och deras finska partners.

- Jag tycker Helsingfors är en intressant affärsstad, och särskilt intressant för ryska företag, säger Aleksander Segal som är direktör på LLC, ett företag som sysslar med automatisation i energibranschen.

Rubicon Forum ordnas för andra gången, och riktar sig till ryska företag som är intresserade av att investera i Finland. I år hålls konferensen i Helsingfors.

Helsingfors en bra början för ryska företag på väg ut i Europa

I år har mängden ryska företag som investerar i Helsingforsregionen ökat. Bland annat har United Shipbuilding Corporation, som ägs av ryska staten, köpt upp hälften av skeppsvarvet Archtec. Ryska företag har ocskå investerat i finländska uppstartsbolag som Kiosked och PulseOn. Men fortfarande finns det mycket att göra för att få det ryska affärslivet att hitta till Helsingfors.

- När det gäller Helsingforsregionen behövs stora utländska investeringar för att det ska ha en inverkan på regionens affärsliv, vi tror att sådan kan hittas i Ryssland, säger Mika Perttunen på Cursor som hör till konferensens organisatörer.

Maxim Balanev jobbar i St Petersburg som konsult för små och medelstora företag. Han hjälper Helsinki Business Hub, som ägs av städerna i Helsingforsregionen, med att marknadsföra Helsingfors i St. Petersburg.

- Helsingfors är inte någon lätt marknad, men å andra sidan är det en bra stad att börja från för ryska företag som vill komma in på den europeiska marknaden, tycker Maxim Balanev.

Översatta annonser duger inte

Mait Lukka jobbar på reklambyrån Mediakolmio East som specialiserat sig på att hjälpa ryska företag som vill etablera sig i Finland. Det går inte så där bara att översätta annonser direkt till finska.

- I Ryssland är innehållet viktigt, om man ser på ryska nätsidor så har de mycket text. Men sidans funktioner och utseende är inte nödvändigtvis vad som förväntas i Finland, säger Mait Lukka på Mediakolmio East.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen