Hoppa till huvudinnehåll

Sjukhuset tar för många dyra labbprov

Raseborgs sjukhus.
Raseborgs sjukhus. Bild: Yle/ Maria Wasström ekenäs sjukhus

Sjukhusledningen i Ekenäs hade i går (28.11) besök från moderorganisationen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Gästerna chefsöverläkaren Markku Mäkijärvi och ekonomidirektör Mari Frostell skulle hjälpa sjukhuset att skära ned ungefär en miljon euro i sin budget så att underskottet inte blir 1,4 miljoner euro utan endast 0,43 miljoner euro.

Men inga radikala beslut är på kommande. Det sa sjukvårdsområdets direktör Marianne Gripenberg-Gahmberg efter träffen igår.

Västra Nylands sjukvårdsområde (VNS) vill främst minska på köpen från HNS egna affärsverk. VNS kan spara till exempel inom laboratorieprover och röntgenbilder.

- Kanske vi tar lite onödigt mycket vissa prov och lite för lite andra prov.

Sjukhuset ska nu internt gå igenom kostnaderna för laboratoriet. Arbetet har redan börjat.

- Jag kommer inte exakt ihåg men jag tror vi tog ganska mycket relativt dyra prov som undersöker förekomsten av hjärtsvikt. Det är ett jättebra laboratorieprov men det kostar ganska mycket och ska användas med urskiljning.

Förändringar i praxisen med labbprov och röntgen kan inte rädda VNS ekonomi, men det kan bidra till att förbättra situationen.

- Det är inte frågan om miljoner, knappast ens hundra tusen. Men alla bäckar små hjälper till, säger Gripenberg-Gahmberg.

Också de övriga stödfunktionerna som köp av mediciner, städning, fastighetsskötsel och kosthåll och inte minst it ska gås igenom.
Några förändringar i sjukhusets vårdutbud är inte aktuella utan den så kallade långtidsplanen 2012-2022 av Markku Mäkijärvi gäller fortfarande och de flesta förändringarna där har redan genomförts.

Långtidsplanen eller den så kallade masterplanen (på finska)

HNS godkände tuff budget för sjukhusen i Ekenäs
Sjukhuset i Ekenäs vill ha större politikerstöd
Vi gör vad vi kan för sjukhuset i Ekenäs

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland