Hoppa till huvudinnehåll

Småföretagare flyr höga hyror

Guldhuset i Åbo, hösten 2012
Höga hyror driver mindre företagare på flykt. Guldhuset i Åbo, hösten 2012 Bild: Yle/Janne Isaksson guldhuset

Höga hyror gör att många mindre affärer har svårt att hållas kvar i Åbo centrum.

För företagarna som driver en affär med brittiska produkter i Hansas guldhus är den höga hyran den största orsaken till att de nu väljer att flytta.

- För en liten affärsrörelse är hyran mycket hög och det är den huvudsakliga orsaken till att vi väljer att flytta härifrån efter jul. Vi flyttar nu till andra sidan Aura å, där hyran är förmånligare.

Stiftelsen för Åbo Akademi, som bland annat äger Guldhuset i Hansa, har försökt erbjuda sina hyresgäster billigare hyra om försäljningen går dåligt. Men för en del mindre affärer är hyran ändå för hög.

Sirkka Laine driver en klädaffär i Hanskvarteret vid Kristinegatan. Hon har drivit sin klädaffär i 16 år och i fem år har den funnits på Kristinegatan. Hon håller med om att affärslokalernas hyror i Åbo centrum är alltför höga, men själv har hon lyckligtvis en förstående hyresvärd.

- Jag har en helt skälig hyra och min hyresvärd har beaktat att det är sämre tider. Ingen trodde för fem år sedan att den här recessionen skulle räcka så här länge, men speciellt den här hösten har varit tuff, säger Laine.

Pensionsförsäkringsbolaget Veritas äger flera affärslokaler i Åbo centrum. För tillfället har de alla sina affärslokaler uthyrda så de har inga planer på att sänka sina hyror. Peter Karlsson, fastighetsdirektör på Veritas, ser både fördelar och nackdelar med sänkta hyror.

- Om man sänker hyrorna får man såklart in en del hyreskostnader, men om man skriver på ett längre avtal med lägre hyra sänker det också värdet på egendomen vilket i längden ger en dålig affär för hyresvärden, säger Karlsson.

Antti Muilu är förvaltare på Pensions-Fennia, som också äger affärslokaler i Åbo centrum. Han medger att efterfrågan på affärslokaler helt klart har minskat. Pensions-Fennia har ändå inga planer på att sänka sina hyror just nu.

- Hyreskostnaderna har också stigit, men vi har ändå inte höjt hyran så det är en sorts indirekt sänkning. Vi väljer att satsa mer på att marknadsföra våra hyresobjekt istället, säger Muilu.

Men om någon annan hyresvärd skulle sänka sina hyror skulle Pensions-Fennia följa efter.

- Det är svårt att få sin lokal uthyrd om grannen har mycket billigare hyra, så då skulle vi säkert sänka våra priser vi med.

Läs också