Hoppa till huvudinnehåll

”Svenskarna vet mera om indianstammar än om finlandssvenskar”

Herrman Lindqvist besöker Svenska Klubben i Vasa.
Herman Lindqvist är författare, journalist och populärhistoriker Herrman Lindqvist besöker Svenska Klubben i Vasa. Bild: YLE/Rolf Granqvist svenska klubben

Herman Lindqvist ser det som sin livsuppgift att upplysa det svenska folket om deras historia. Under hösten gav han ut sin femtiosjunde bok ”När Finland var Sverige” och föreläser nu om temat för en fullsatt salong på Svenska teatern.

- Den här boken har jag jobbat på mer eller mindre i 23 år och den borde bli ett slags måste i alla svenska och finska hem.

Enligt Lindqvist handlar mycket av dagens oförstånd mellan den finlandssvenska och den finska kulturen helt enkelt på okunskap om historien mellan Finland och Sverige. Och den finska hysterin mot finlandssvenskar är enligt Lindqvist ett modernt fenomen från början av 1900-talet.

- Sverige har fört otaliga krig med Norge och Danmark men aldrig med Finland, vi har varit samma land, det handlar om en process då landskapen växte ihop, säger Lindqvist.

Chockad över ovetskapen

Lindqvist som själv har sina rötter i Finland och tagit studenten i Helsingfors 1964, blev förvånad över svenskarnas okunskap om Finland då han flyttade till Sverige.

- Jag var chockad över att mina svenska kolleger visste mera om indianstammar i Sydamerika än vad de visste om finlandssvenskarna.

Det har blivit något slag av Linsqvists livsuppdrag att försöka förklara för Sverige om finlandssvenskarnas existens och historia.

- Det är en ganska hopplös uppgift och varje morgon tänker jag att nu får jag börja om från början, men kanske jag någon dag kommer i mål, säger Lindqvist.

Uttrycket ”pakkoruotsi” får Lindqvist att sucka djupt men han har ändå en viss förståelse för fenomenet.

- Jag kan förstå att en del tjurskallar känner det så, men det är en bro till de övriga nordiska språken och ett språk med rötter i Finland.

Uppdraget om att upplysa folket fortsätter och idéer har Lindqvist ingen brist på.

- Jag har en lista på 10-15 böcker som jag tänker skriva innan jag dör, säger Lindqvist.

Läs också