Hoppa till huvudinnehåll

Vårjakt på alfågel förbjuds

Alfågel
Alfågel Alfågel Bild: sammysam.com alfågel

Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att undantagslovet för att jaga alfågel om våren är olagligt.

Viltcentralen beviljade förra året undantagslov för vårjakt på alfågel på havsområdena i Raseborg och Hangö. Birdlife Finlands lokalorganisation Tringa besvärade sig över beslutet eftersom det finns alfåglar i området också under hösten.

Enligt högsta förvaltningsdomstolen finns det en tillfredsställande lösning på vårjakten, det vill säga jakt om hösten. HFD ansåg också att undantagslovet är olagligt eftersom stammen övervintrande alfåglar minskar.

Alfågeln är en sårbar art, vilket innebär att den löper stor risk att dö ut i vilt tillstånd i ett medellångt tidsperspektiv.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland