Hoppa till huvudinnehåll

Vi stressar varandra inför julen, säger kyrkoherde

Ann-Mari Audas-Willman är kyrkoherde i Solfs församling Bild: Yle/Sarah Groop studiogäst

Julen borde innebära glädje, frid och kärlek. Men vi triggar varandra till ett beteende som blir väldigt stressande på många plan, säger kyrkoherde Ann-Mari Audas-Willman som var gäst i God morgon Österbottens studio inför lillajul och advent.

Redan i slutet av september syntes de första julkalendrarna i butikshyllorna. Nästan genast efter att sommarvarorna reats ut plockas julprydnaderna fram. - Det är beklagligt att det vi främst ser av julfirandet är kommersen, säger Audas-Willman som är kyrkoherde i Solfs församling.


- Det blir nästan ett komiskt inslag då julen kommer så tidigt i varuhusen, och det förtar en del av julkänslan. Samtidigt är det ju ett uttryck från handelns sida att julen handlar om att konsumera.

400 euro på julklappar

I år väntas finländaren spendera ca 400 euro på julklappar. Det är nästan 100 euro mera än tidigare år, visar en julundersökning som Förbundet för Finländskt Arbete har gjort.

- Jag skulle påstå att de flesta finländare inte har 400 euro att sätta på julklappar. För kyrkan handlar de allra sista dagarna inför julhelgen om att ge hjälp där den verkligen behövs för att folk ska ha mat över helgen. Julförberedelserna innebär en väldig press för folk, säger Audas-Willman som i sitt arbete i kyrkan ser mycket trötthet, oro och ångest hos människor inför julen.

- Vi gör oss själva en stor björntjänst i och med det här. För vi behöver ju också en rytm i livet som gör att det är både vardag, helgdag och fest. Men det tråkiga är då det blir så kravfyllt.

Själv skapar Ann-Mari Audas-Willman julstämning genom att tända levande ljus och sätta upp stjärnor i fönstret.

Fira egen jul, inte andras

- För mig är det här med lugn och ro väldigt viktigt. Jag försöker bli klokare för varje år som går. Julstämning kommer inte genom stök, stress och många tomtar och troll. Var och en borde få fira på sitt eget sätt och fundera vad som ger just den personen känslan av jul, kärlek, glädje och frid som var julens budskap och fortfarande borde få vara det.

Hur kan man då slippa känslan av stress?
- Jag tror att vi borde börja respektera att var och en har olika önskemål. Vi borde fira vår egen jul och inte varandras jul. Här finns en utmaning. Man kan dels göra upp med sig själv och dels fundera hur andra i familjen vill ha det. Vi kan inte leva upp till allas förväntningar och all den verklighet som finns i de kataloger som sänds hem till oss med allt vi borde skaffa oss för att vi ska fira en riktig jul. Jag tror att vi alla vet att det är så här, men det är så lätt att trilla dit när tempot är högt och tiden är knapp, säger Audas-Willman.