Hoppa till huvudinnehåll

Polisbrutalitet skärper läget i Ukraina

Oppositionen i Ukraina förbereder en generalstrejk efter nattens brutala polistillslag mot EU-vänliga demonstranter. Oppositionen kräver också att presidenten och regeringen avgår och att det ordnas förtida val.

I Ukrainas huvudstad Kiev skadades tiotals människor natten till lördagen då polisen slog till mot demonstranter på Självständighetstorget.

Flera hundra demonstranter var kvar på torget vid fyra-tiden på natten då ukrainsk kravallpolis började skingra dem. De har i nio dagar protesterat mot att president Viktor Janukovitj drog sig ur det tilltänkta samarbetsavtalet med EU.

Foton och videon på det nattliga tillslaget bekräftar ögonvittnenas berättelser om polisens våldsamma metoder. En del av demonstranterna sov då polisen inledde sin operation genom att avfyra chockgranater. Därefter anföll de demonstranterna med batongslag och sparkar. Polisen gav sig också på journalister och fotografer på plats.

Enligt det ukrainska inrikesministeriet gick kravallpolisen in efter att demonstranter hade kastat skräp och flaskor mot ordningspolisen. Både demonstranter och journalister som befann sig på Självständighetstorget förnekar att det förekom några provokationer från demonstranternas sida innan kravallpolisens tillslag inleddes.

Både USA och EU har fördömt det brutala polistillslaget. På lördagskvällen fördömde också Ukrainas president Viktor Janukovitj våldet mot demonstranterna.

Janukovitj lovar också att våldet utreds och att de ansvariga straffas.

Oppositionen förbereder generalstrejk

Oppositionen kräver att regeringen och president Janukovitj ska avgå. Oppositionspolitikern Arsenij Jatsenjuk, före detta ekonomiminister, sade att oppositionen vill tidigarelägga parlaments- och presidentvalet. Dessutom planerar oppositionen att kalla till generalstrejk.

Jatsenjuk sade också att oppositionen ska upprätta ett gemensamt högkvarter för "nationellt motstånd"

Enligt obekräftade uppgifter från nyhetsbyrån Interfax så har president Janukovitjs stabschef, Serhij Ljovotjkin avgått i protest mot nattens våld.

Demonstrationerna fortsätter

En del demonstranter flydde redan under natten till S:t Mikaels katedral bara några hundra meter från Självständighetstorget. På lördag eftermiddag strömmade tusentals demonstranter till torget utanför katedralen och demonstrationen där pågår som bäst.

Dessutom har flera oppositionsledare kallat till stordemonstration på söndagen. Det är oklart om myndigheter kommer att tillåta det.

De flesta demonstranterna är unga anhängare till de tre största oppositionspartierna. De är enade i sitt stöd för associationsförhandlingar med EU.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes