Hoppa till huvudinnehåll

Björgen spurtade till seger - Lähteenmäki tolva

Norskan Marit Björgen var starkast i spurtuppgörelsen under damernas jaktstart över tio kilometer på Ruka. Björgen besegrade Sveriges Charlotte Kalla med 0,8 sekunder.

Therese Johaug fick nöja sig med tredje plats. Johaug förlorade med 1,3 sekunder mot sin landsmaninna.


Polskan Justyna Kowalczyk startade som etta men hon var chanslös då tättrion kom ikapp. Kowalczyk placerade sig på fjärde plats och hon förlorade med över en halv minut mot Björgen som vann den så kallade Ruka-trippeln för tredje året i rad.
- Jag startade 25 sekunder bakom Kowalczyk så jag visste att jag var tvungen att göra mitt eget lopp. Då Charlotte och Therese kom ikapp bestämde jag mig för att följa dem. Jag visste att Therese skulle försöka göra ett ryck under sista varvet men jag var fast besluten på att inte låta henne rymma, säger Björgen.

- Jag är mycket glad över segern för det har inte varit den lättaste av säsongsstarter. Jag hade en bra dag igår och en bra dag idag, så jag är nöjd och glad.

Lähteenmäki är inte oroad

Krista Lähteenmäki åkte ut i spåret som sexa men hon tappade rejält med terräng under jaktstarten. Lähteenmäki tappade sex placeringar och kom i mål som tolva. Hon förlorade med en minut och 43 sekunder mot Björgen.
- Det var en mycket jobbig tävling. Igår fick jag det mesta ur kroppen och det ledde till att jag var seg idag. Jag hade små problem med mina skidor. De var sträva i motluten men mycket bra i nedförsbackarna. Tävlingen påminde om det vad jag presterat tidigare på Ruka så jag är inte oroad, säger Lähteenmäki.

Anne Kyllönen kom i mål som 15:e dam. Också Kerttu Niskanen och Aino-Kaisa Saarinen knep världscupspoäng. Niskanen placerade sig på 23:e och Saarinen på 28:e plats.

Världscupen på skidor, damer jaktstart 10 km:
1. Marit Björgen NOR 27.28,1
2. Charlotte Kalla SWE + 0,8
3. Therese Johaug NOR + 1,3
4. Justyna Kowalczyk POL + 30,9
5. Kikkan Randall USA + 1.01,9
6. Astrid Jacobsen NOR + 1.02,6
7. Julia Tshekaleva RUS + 1.03,9
8. Denise Herrmann GER + 1.38,0
9. Heidi Weng NOR + 1.38,7
10. Julia Ivanova RUS + 1.39,1

12. Krista Lähteenmäki FIN + 1.43,3
15. Anne Kyllönen FIN + 1.50,3
23. Kerttu Niskanen FIN + 2.08,0
28. Aino-Kaisa Saarinen FIN + 2.17,1
41. Riitta-Liisa Roponen FIN + 2.58,7
45. Laura Mononen FIN + 3.13,2
48. Riikka Sarasoja-Lilja FIN + 3.32,7

Läs också

Nyligen publicerat - Sport