Hoppa till huvudinnehåll

Pargaspolitiker bekantade sig med fastigheter i Houtskär

Houtskärs bibliotek.
Enligt stadens förslag ska bibliotekshuset i Houtskär säljas. Houtskärs bibliotek. Bild: Yle/Johanna Ventus bostadshus,kulturhus houtskär


Förra veckan beslöt stadsstyrelsen i Pargas att föreslå till fullmäktige att sälja bland annat biblioteket och hälsogården i Houtskär. Meningen är att balansera stadens ekonomi.

Planen är att sälja hälsogården för 250 000 euro. Nya utrymmen skulle byggas i anslutning till äldreboendet Fridhem. Nybygget, som skulle genomföras år 2015, kommer uppskattningsvis att kosta 690 000 euro. Biblioteket skulle i sin tur flytta till områdeskontorets nedre våning. Enligt stadens beräkningar kostar det här 27 000 euro. Staden hoppas kunna sälja bibliotekshuset för 160 000 euro.

Planerna har väckt mycket kritik och därför besökte SFP:s fullmäktigegrupp Houtskär under helgen för att bekanta sig med fastigheterna.

Houtskärsbon och SFP-politikern Christer Friis var en av de som var på plats.

- Det är viktigt att ledamöterna får höra personalen och ortsbor. Många hade inte ens varit inne i byggnaderna, så deras ögon öppnades för hur fina fastigheter vi har här i Houtskär. Det som för många var en aha-upplevelse var hur väl bibliotekets verksamhet fungerar i de nuvarande utrymmena, säger Friis.

Vet man nu tillräckligt för att kunna fatta de viktiga besluten på nästa fullmäktigemöte?

- Jag hoppas att vi i alla fall har fått upp ögonen lite, men saken måste ännu diskuteras, säger Friis.

Fastigheternas öde kommer att avgöras på fullmäktigemötet i december.