Hoppa till huvudinnehåll

Stort allvar på gatorna i Kiev

Stämningen i den ukrainska huvudstaden Kiev var rätt allvarlig, rapporterade Yle Nyheters Kerstin Kronvall då hon anlände till Kiev på måndag kväll. Demonstranterna är ute med stort allvar för att få en ändring till stånd.


Man är besviken och upprörd över att Ukraina inte undertecknade avtalet med EU om ett närmare kompanjonskap.

Det närmaste man just nu vill uppnå är att premiärministern och presidenten ska avgå. Det andra är ett närmande till EU, man vill bli en västerländsk, en europeisk stat - åtminstone häri Kiev, vad man vill i östra Ukraina vet vi inte just nu.

För nio år sedan bevakade du den orange revolutionen i Ukraina, vilka likheter finns det med den?

Åtminstone är här lika kallt som då, men här är absolut inte lika mycket folk som då. Då var här ett människohav som sträckte sig över många kvarter.

En obehaglig olikhet är att man nu har byggt ganska starka barrikader längs gatorna som leder till Självständighetstorget och det betyder att om det händer något som gör att människorna råkar i panik så kommer det att bli svår för dem att fly härifrån.

Oppositionen hoppas på en förtroendeomröstning i morgon, hur sannolikt är det att den blir av?

Det är helt möjligt att den blir av men i den här situationen är det nog så att parlamentariska finesser som omröstningar har mindre betydelse nu är det nog det som händer på gatorna som har någon betydelse. Det räcker nog inte med en omröstning i parlamentet.

Att president Janukovytj håller sig undan och inte har kommenterat läget kan tolkas som att han inte vet vad han ska säga eller att han sitter och smider planer för hur han ska komma ur den här situationen.

Läs mera i Kronvalls blogg!

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes