Hoppa till huvudinnehåll

Täljsten

Jonathan graverar in Strömsös logo i täljsten.
Jonathan graverar in Strömsös logo i täljsten. Jonathan graverar in Strömsös logo i täljsten. Bild: YLE/Strömsö jukka tommila

Täljstenens egenskaper är att den är mjuk och lätt att skära i och skulptera. Den har utmärkta värmelagrande egenskaper som gör att den passar såväl som värmelagrande ugn eller som stengolv i ett badrum med golvvärme.

Täljstenskonst hittar man bland annat i Louvre, Paris där man kan beundra den redan 1000 år gamla reliefen från Konstantinopel gjord av Johannes Krysostomos.

Täljstensområdet i Nunnanlahti i östra Finland anses höra till de bästa i världen i fråga om kvalitet.Täljstenskonstnären Jukka Tommila blev förtjust i täljsten då han kom i kontakt med materialet första gången 1975. Han bodde då i Helsingfors, men beslöt att flytta till Koli närmare Finlands stora täljstensfyndigheter. Jukka designar och skulpterar föremål av täljsten i sin ateljé.

Jonathan Granbacka gör ett underlag för kalla och varma drycker under Jukka Tommilas handledning. Täljsten lagrar nämligen inte bara värme. Den lagrar också kyla. Man kan använda samma täljstensunderlag för att hålla glöggen varm på vintern och saften kall på sommaren.

- Elisabeth Morney -

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö