Hoppa till huvudinnehåll

Årets estetiska gärning-priset till Viva Granlund

gatukonst
gatukonst Bild: Skrämdump från vivagranlund.fi viva granlund

Finlands Förening för Estetik delar sedan år 1997 årligen ut ett hederspris, Årets estetiska gärning, till en person eller ett samfund som i sin verksamhet, eller genom sina produkter eller sina tankar främjar värdediskussionen om konst och estetik.

Priset beviljas av en årligen växlande jury på 3-5 personer som består av föreningens styrelsemedlemmar samt utomstående experter. I år bestod prisjuryn av Max Ryynänen, lektor i visuell kulturteori på Aalto-universitetet och ordförande för föreningen, samt konstnären och galleristen Sasha Huber.

Årets estetiska gärning-pris för år 2013 tillfaller konstnären Viva Granlund, som i många år prytt Helsingfors stadsbild med sina verk. Viva Granlund har bl.a. försett gångtunneln under Böle tågstation med målningar samt organiserat ett väggmålningsprojekt på Kajsaniemi metrostation. Tidigare i år färdigställde Granlund ett ”Queer Helsinki”-projekt under bron i korsningen av Fabriksgatan och Sturegatan i Helsingfors.