Hoppa till huvudinnehåll

Det blev Sofia!

Jessica Jokinen, Sofia Jansson och Ella Ekholm bildar årets luciatrio i Borgåbygden. Bild: Yle / Hanna Othman borgåbygdens lucia

Borgåflickan Sofia Jansson valdes till Borgåbygdens lucia.


Det är en lycklig 16-åring som på måndag kväll tar emot den lokala pressen i sitt hem i Velkala, Borgå.

– Jag blev så klart jätteglad då jag hörde att jag valts till lucia. Det var en fin överraskning och jag ser fram emot de här veckorna, säger hon.

Lika glada är Sofias föräldrar Peik och Heidi Jansson.

– Det är med stolthet man tar emot ett sådant här besked, mycket trevligt, säger Peik som också är den som anmälde Sofia till luciakandidat.

Pappa Peik säger ändå att anmälan skedde med dotterns samtycke. De hade funderat hemma en längre tid om tiden skulle räcka till och hur det skulle gå med skolan.

Luciatraditionen är djupt rotad i familjen Jansson vars tre döttrar på julen brukar klä ut sig i mormors gamla, vita borddukar och med röda slipsar som bälten uppföra ett luciatåg. Också luciakröningarna på Rådhustorget har varit välbesökta eftersom far i huset sjunger i Runebergskören. Lillasyster Clara sjunger i Diskanten, så sången hör definitivt till familjens vardag.

1600 röster

Allt som allt gavs det 1600 röster i valet av Borgåbygdens lucia vilket är ungefär lika mycket som tidigare år. Hela 5500 euro har redan samlats in för skyddshemmet i Borgå, en summa som vanligtvis ännu växer då lucia åker runt och lussar.

Luciatårtan (i förgrunden) donerades i år av Café Cabriole. Bild: Yle / Hanna Othman borgåbygdens lucia
Till tärnor valdes Jessica Jokinen från Sibbo och Ella Ekholm från Borgå. Flickorna känner inte varandra från tidigare, men alla tre verkar genast ha hittat en gemensam ton. De fnissar redan tillsammans och håller sig nära varandra, ofta med Sofia i mitten.

Borgåbladets fotograf ber flickorna ställa sig vid familjen Janssons piano, men flickorna nöjer sig inte med att bara posera utan brister ut i sång. Sofia spelar Nu tändas tusen juleljus. Rösterna fungerar bra ihop konstaterar de efteråt. Det är bra, för det är bara elva dagar till luciadagen och sångövningarna kommer att börja genast på tisdagen.

Luciatrion är redan bokad att uppträda på 70 ställen. På frågan vilket av dem som de ser mest fram emot säger Sofia att det inte finns någon enskild plats. Istället ser hon fram emot att se olika åldersgrupper och hur människor tar emot deras besök. Hon hoppas på att få se känslor.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland