Hoppa till huvudinnehåll

Ett rum med utsikt

Utsikt över Självständighetstorget i Kiev
Utsikten över Självständighetstorget i Kiev från hotellrummet Utsikt över Självständighetstorget i Kiev Bild: Svenska Yle/Kerstin Kronvall självständighetstorget

Det är inte helt lätt att somna då det uppviglas till revolution i omgivningen. Jag har ett rum på trettonde våningen i hotellet som ligger strax intill Självständighetstorget i Kiev. Min utsikt är superb. Blir det revolution kan jag inte missa den!

Jag bodde här också för nio år sedan och jag minns så väl hur jag från mitt fönster såg människor strömma mot torget. Först några hundra, sedan några tusen och till slut så många att jag inte kunde räkna dem.

Sedan förlorade jag utsikten. Det hände då ett stort amerikanskt tv-bolag kom till Kiev. De köpte helt enkelt upp mitt rum. Det gjorde de för utsiktens skull. Man fick fina bilder av folkmassorna härifrån. Då dollarbunten smälldes i bordet kunde Svenska Yle inget annat än dra sig tillbaka till baksidan av hotellet.

En aning tacksam var jag i det skedet. På baksidan hörde man inte demonstrationsljuden hela natten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes