Hoppa till huvudinnehåll

Fartyget Saga Fram tappade ankaret utanför Nykarleby

Bild: Yle/Kjell Vikman saga fram

Lastfartyget Saga Fram tappade ankaret utanför Nykarleby i slutet på veckan förra veckan. Fartyget som var på väg in till hamnen i Jakobstad för att lasta cellulosa till Kina kunde inte gå in till hamn i fredags på grund av stormen och fartyget ankrades men det ena bogankaret höll inte utan släppte.

Mats Furu, avdelningschef för fartygsklarering vid Euroports i Jakobstad. Bild: Yle/Kjell Vikman mats furu

Ankarvinschen gick i något skede också sönder så det gick inte att vinscha upp ankarkättingen. Felet kunde åtgärdas under helgen när en tekniker från det norska ägarrederiet flögs in men ankaret låg kvar på bottnen och fartyget kunde gå in i hamn i Jakobstad när vädret lugnat sig i går och ankarkättingen hade vinschats in.

Saga Fram är på 55 000 tusendödviktston och cirka 200 meter långt , det vill säga bland de största fartyg som överhuvudtaget kan gå in till hamnen i Jakobstad. Fartyget är byggt 2013.

Fartygsklarerare Mats Furu vid Euroports i hamnen i Jakobstad säger att under hans 12 åriga karriär i hamnen i Jakobstad har något liknande bara inträffat en gång tidigare.