Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna vill ta emot fler syriska flyktingar

Bild: TOLGA BOZOGLU / EPA syrien

Inbördeskriget i Syrien som pågått i över två år har väckt sympatier hos finländarna. En klart majoritet är redo att ta emot fler flyktingar från Syrien.

65 procent av finländarna är villiga att ta emot fler flyktingar från Syrien. Ännu fler (73%) anser att Finland borde sända mer humanitär hjälp till Syrien och nästan två tredjedelar (65%) vill att Finland ska delta i en eventuell FN-ledd hjälpoperation på området.

Det framkommer i en undersökning som planeringskommissionen för försvarsinformation (PFI) låtit göra.

Attityderna till Nato oförändrade

I undersökningen framkommer vidare att en klart majoritet anser att Finland inte ska söka medlemskap i försvarsalliansen Nato (70%), medan drygt en femtedel är för ett medlemskap (21%). Däremot stöder nästan alla ett försvarssamarbete med de nordiska grannländerna (93%).

Också försvarssamarbete med EU får starkt stöd (84%). Ett samarbete med Nato delar åsikterna, då hälften av de tillfrågade (49%) stöder det och knappt hälften (45%) är emot.

Allmän värnplikt får starkt stöd

Stödet för den allmänna värnplikten är fortsättningsvis stort, över två tredjedelar ger sitt stöd för den nuvarande modellen (68%). Stödet har ändå sjunkit med tio procentenheter sedan millennieskiftet.

Finländarna litar fortfarande på sina beslutsfattare enligt PFI:s undersökning. Fler en två tredjedelar (69%) anser att försvarspolitiken sköts väl.

Också utrikespolitiken får ett gott vitsord (73%).

I undersökningen som utfördes av Taloustutkimus tillfrågades 1038 personer under tidsperioden 26.9-13.10.2013. Felmarginalen är 3,2 procent.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes