Hoppa till huvudinnehåll

Grankulla- och Hagalundsbor vinnare i biljettreform

Benita Åkerlund har bott hela sitt liv på hemgården i Sökö, hon brukar åka med buss 147 till Helsingfors. Bild: Yle/Helena von Alfthan esbo hembygdsförening

Esbo motsätter sig det förslag på billiga månadsbiljetter för dem som bor i östra Esbo som Helsingforsregionens trafik lagt fram. Enligt förslaget skulle en månadsbiljett från Sökö till Helsingfors från Sökö kosta 90 euro medan motsvarande månadsbiljett för dem som bor i Grankulla och Hagalund bara skulle kosta 50 euro.

Den nya zonmodellen ska tas i bruk ungefär 2017, i höst ska HRT besluta om vilken prisnivå biljetterna ska ha. Benita Åkerlund bor i Sökö, hennes hem hamnar i zon C.

– Oberoende av var vi bor i Esbo, så borde vår biljett kosta lika mycket. Jag tycker det är lite orättvist, tycker Benita Åkerlund som är ordförande i Esbo Hembygdsförening.

Esbobor nära Helsingfors får åka billigare

Benita Åkerlund bor i Sökö, som enligt förslaget från Helsingforsregionens trafik i framtiden ska ha lika dyra månadsbiljetter för dem som jobbar i Helsingfors som idag. Medan de som bor i Grankulla och Hagalund får en fyrtio euro billigare månadsbiljett . Det här förslaget på prissättning har Esbo stad i sitt utlåtande till HRT motsatt sig, det ska inte få bli så stora prisskillnader.

Satu Rönnqvist, som är projektchef på HRT och varit med om att utarbeta förslaget. Hon kan inte ta ställning till vad priset kommer att vara, den frågan ligger på bordet och ska tas upp i HRT:s styrelse nästa vecka.

– B-zonen har en jättestor inverkan på kommunernas ekonomi, ju bredare zon man har där, så desto mera kostar det för kommunen Esbo eller kommunen Vanda, berättar Satu Rönnqvist.

Zongränserna arbetades fram 2012 efter mycket diskussioner, nu i höst är det prisnivåerna som HRT: s styrelse ska besluta om. Hälften av Esbo ligger i zon B och hälften i zon C, medan zon A består av Helsingfors centrum. Biljetter går att köpa för två eller tre zoner åt gången.

Dyrt köpa biljett av chauffören

Benita Åkerlund åker buss 147 in till Helsingfors i medeltal en gång i veckan, och brukar köpa en enkelbiljett av chauffören för det känns enklast, 4,50 får hon betala. I framtiden föreslår HRT att enkelbiljetter köpta med kontanter ska bli rejält dyrare. Enligt förslaget kostar en enkelbiljett från Sökö till Helsingfors hela 6.50 om den köps av chauffören, och bara 3.60 om den köps med ett elektroniskt resekort.

– Två euros förhöjning jag tycker nog att det är förfärligt mycket pengar. Jag förstår inte tankegången bakom det. Det är ju klart, man kan gå och ladda sitt kort och åka billigare, det är ju en möjlighet. Men jag tycker nog att engångsbiljetten inte borde få stiga två euro, tycker Benita som bott på hemgården i Sökö hela sitt liv.

Projektchef Satu Rönnqvist på HRT bekräftar att de vill göra resekortet mer lockande.

– Det ökar chaufförernas trygghet när de inte behöver handskas med så mycket pengar, och hållplatstiderna blir mycket kortare om det går smidigare att betala med resekortet. Vi vill styra kunderna så mycket som möjligt till att använda våra goda elektroniska produkter, säger Rönnqvist.

Hur förslaget ser ut kan du läsa mer om här!

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen