Hoppa till huvudinnehåll

Hertiginnans sista resa: Grundstötning och kärlek i engelska kanalen

Svartvit bild av paret Sven och Pamela som sitter på däck.
Svartvit bild av paret Sven och Pamela som sitter på däck. Bild: Pelago Film Yle Fem,dokumentärprogram,pamela bourne

Den åländska barken Herzogin Cecilie var på sin tid ett av världens största och mest kända segelfartyg. 1936 firas hon som vinnare av Grain Race, de stora segelfartygens kappsegling mellan Australien och Europa. Dokumentären Hertiginnans sista resa berättar om hennes öde bara några timmar senare.

Herzogin Cecilie hörde till Gustaf Eriksons segelfartygsflotta och var hans flaggskepp.

Efter en lyckosam resa från Australien med vete i lasten anländer hon till Falmouth och firas som vinnare av Grain Race. Sju och en halv timme efter avgång från Falmouth seglar hon rakt upp på klipporna vid Devons kust.

Huvudpersonerna i dramat är den unge åländske sjökaptenen Sven Eriksson och hans hustru Pamela Bourne. Hon, högreståndsflickan, ministerdottern, Oxfordstudenten, hade fallit för den stilige kaptenen under en tidigare resa med Hertiginnan.

När det dramatiska skeppsbrottet inträffar är de på sin smekmånadsresa.

Herzogin Cecilies grundstötning får omedelbart stor uppmärksamhet. På strandklipporna vid Bolt Head finns snart både radion och de stora tidningarnas korrespondenter.

Över femtio tusen människor vallfärdar till olycksplatsen. Även journalfilmarna är på plats och dramat vid Devons kust blir en följetong i världspressen och biografsalongerna.

Filmen är en berättelse om den färgstarka kvinnan Pamela Bourne, och Svens och hennes långa kamp för att rädda Herzogin Cecilie. I tre månader kämpar de mot övermäktiga krafter.

Svartvit bild av barken på grund omgiven av klippor.
Svartvit bild av barken på grund omgiven av klippor. Bild: Pelago Film Yle Fem,dokumentärprogram,Herzogin Cecilie,6261 0076 000

Orginaltitel: Hertiginnans sista resa
30 dagar på Yle Arenan

Dokumentären sändes första gången år 2013.

Regi: Per-Ove Högnäs
Foto: Fred Nordström och Per-Ove Högnäs
Klipp: Klaus Grabber
Musik: Peter Hägerstrand
Produktion: Pelago Film, 2013

Läs också