Hoppa till huvudinnehåll

Ingen förtroendeomröstning i Ukraina

Utsikt över Självständighetstorget i Kiev
Utsikt över Självständighetstorget i Kiev Bild: Svenska Yle/Kerstin Kronvall självständighetstorget

Den ukrainska oppositionens försök att fälla regeringen i en förtroendeomröstning har misslyckats. Parlamentet kunde efter den mycket hetsiga debatten inte enas om att hålla en omröstning.

Både oppositionens och regeringspartiets ledamöter försökte överrösta varandra med buande och skällsord under debatten som till slut utmynnade i att förtroendeomröstningen inte blev av.

Oppositionen krävde omröstningen efter att polisen brutalt angripit demonstranter i huvudstaden Kiev. Våldet ledde till massiva demonstrationer med upp till en halv miljon deltagare i huvudstaden Kiev över veckoslutet.

Ingen ny revolution

Premiärminister Nikolai Azarov bad om ursäkt för våldet under debatten i parlamentet. Azarov sade ändå att oppositionens och demonstranternas krav på president Viktor Janukovytj avgång inte är giltiga.

Han sa också att den så kallade Orange revolutionen år 2004 inte kommer att upprepas.

Att omröstningen inte blev av tros kunna leda till nya massdemonstrationer i Kiev i kväll. En del av oppositionen anser att de inte längre nöjer sig med kompromisser utan att protesterna kommer att fortsätta tills Janukovytj avgår.

Trots det svåra läget i Ukraina åkte Janukovytj i dag till Kina på statsbesök.

Läs också Kerstin Kronvalls blogg

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes